Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

"Свідок" дає поради для бажаючих екстремально відпочити в горах

30 грудня 2010, 14:42
Дата ефіру/події: Четвер, 30 грудня 14:42

Новорічний екстрим. Охочих провести святкові вихідні посеред карпатського лісу в наметі щорік більшає. Екстремальний туризм в Україні стає дедалі популярнішим. Щоправда, вже є жертви. Минулого тижня в горах на смерть замерз український турист. Як поєднатися із зимовою природою і залишитися живим?

Виживанню в екстремальних умовах хто тепер тільки не вчить. Поради від найкрутіших профі можна прочитати в книжках і почути у фільмах.

Валерій Любарський, турист-екстремал:

- Навчитись азам можна, але це зовсім не те. Будь-яка теорія - це теорія.

Та реальному виживанню біля телевізора не навчитись. Так каже Валерій. Не раз він сам ходив горами, але щоразу йому було лячно. Вижити в екстремальних умовах навіть для професіоналів - надскладне завдання, а новачкам це подекуди взагалі не до снаги.

Валерій Любарський, турист-екстремал:

- В умовах дикої природи непідготовленій людині можуть поводитись дуже непередбачувано. Може бути паніка, істерика, невиправдана агресія. Коли людина боїться, людина, як правило... Реакцією на страх є агресія або апатія.

Якщо ж новачок вирішив ризикнути, йому слід пам’ятати кілька життєво важливих правил. Подорожувати зимовими горами треба лише з обізнаними товаришами. І то, краще вибирати маршрути із невисокими горами до півтори тисячі метрів. Важливо, щоби шлях пролягав біля сіл і міст, а також річок, з яких можна набрати води. Із собою потрібно мати карту і компас. На засніжених схилах це - чи не єдині орієнтири. А ще необхідний хороший одяг.

Валерій Любарський, турист-екстремал:

- Будь-яке спорядження має випробовуватись в реальних умовах. Якщо людина вибирається в який-небудь похід, вона повинна випробувати спорядження на дачі, хоча б, в якій-небудь лісополосі.

Заощаджувати не можна навіть на дрібницях, каже Михайло. Сам не раз підкорював снігові вершини, а тепер у крамниці радить початківцям, яку з собою брати амуніцію.

Михайло Кучеренко, продавець екстремального одягу:

- Это все идет полиэстер. Котон - это натуральный материал, из которого вещи для активного спорта не делаются, потому что он не может отвести влагу от тела на 100 % эффективно. Более синтетический материал, у каждого производителя есть свои технологии.

Окрім спальника і намета в заплічниках потрібно брати тільки найнеобхідніше. Тарілку, ложку, кухля, маленького казанка, а ще змінну пару нижньої термобілизни і трохи їжі. Зайве брати категорично заборонено.

Валерій Любарський, турист-екстремал:

- Любой килограмм крайне плохо сказывается.

Найімовірніше в зимових горах - просто замерзнути. І обмороження тут - чи не найбільша небезпека.

Марина Крапівнер, терапевт-кардіолог:

- Эти части тела становятся белыми, то есть, как правило, замечает это не сам пострадавший, замечают окружающие. Первое, что делают, это растирают. Но растирают чем-то мягким. Там, варежкой или перчаткой шершавой.

Та найголовніше - пам'ятати: похід у зимові гори - чи не найвищий ступінь екстриму. Іти без підготовки просто небезпечно. Адже кожен необачний крок може коштувати життя.

Борис Сачалко, Святослав Мелешкін, Олександр Кругликов.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.