Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Одещині за вини місцевих жителів поблизу Дністра загоряються плавні

22 лютого 2011, 14:26
Дата ефіру/події: Вівторок, 22 лютого 14:26

Природне лихо загрожує й Одещині: поблизу Дністра палають плавні. Екологи припускають, що масштабні пожежі влаштовують місцеві мешканці, аби очистити собі дорогу до річки. Та ніхто не замислюється, що довкола згорає все живе.

Поблизу села Маяків, за яким унизу Дністер, - кілька кілометрів вигорілих плавнів. Полум'я не пошкодувало ані сухої трави, ані старих верб над водою. Три дні поспіль екологи приборкували вогонь. Тепер, на примерзлому згарищі знаходять зотлілі гнізда.

Павло Костецький, співробітник Нижньодністровського національного природного парку:

- Згоріло повністю, вони просто не встигли утекти. Дуже їх тут багато згоріло, і птахів, напевно, згоріло безліч…. Сильно шкоди дуже багато. Дуже багато! Треба з цим якось боротися, ну, що як не понімають.

Екологи переконані: вогонь у плавнях - справа людських рук. Так місцеві рибалки чистять підходи до води, щоб навесні тут виникли нерестовища.

Микола Роженко, заступник директора Нижньодністровського національного природного парку:

- Ми бачили, фактично, людей в місці, де знаходиться пожежа. Я таку інформацію отримав, передав у відомства, зараз цим питанням займаються з метою з'ясування. Якщо це був підпал, особа, яка здійснила цей непродуманий для природи крок.

Наслідки від пожеж можуть бути непередбачувані. Поки морози, птахи не сидять на гніздах, а тварини не виводять потомства. Інакше загиблих мешканців заповідника було б значно більше. А серед них - чимало занесених до Червоної Книги.

Микола Роженко, заступник директора Нижньодністровського національного природного парку:

- Найтиповіші, найцікавіші серед птахів - це каравайка, символ нашої емблеми, це орлан, який з 2009 року, після тривалої перерви, знову загніздився на території парку. Пугач, якого ми в минулому році відновили, і це наша гордість національного парку. А серед тварин найбільш цінні - це норка, річкова видра, горностай.

Тепер, щоб не виникали пожежі, територію Нижньодністровського парку патрулюють екологи й підрозділи МНС.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.