Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Стан афекту: пом'якшувальна обставина, яку непросто зімітувати

9 березня 2011, 09:12
Дата ефіру/події: Середа, 9 березня 09:12

Неосудні злочини. Є у вітчизняному Кримінальному кодексі обставини, що пом'якшують відповідальність. Такі, як афект. Стан великого душевного хвилювання, що може охопити кожного. Ліпше від нього вберегтися, чи навпаки - його вдавати, дізнавалася Олена Ткаченко.

Ані болю, ані страху, тільки блискавична швидкість і витривалість. На таких собі супергероїв перетворюються звичайні люди, тільки у стані афекту.

Юрій Ірхін, психолог:

- Очень сильное, внезапное, острое, неконтролируемое переживание.

Це саме хвилювання і задіює резервні можливості організму. Чому - науковці й досі не з'ясували. Та відомо інше: в афекті людина з глуздом не дружить.

Юрій Ірхін, психолог:

- Предшествует аффекту, как правило, состояние сильного душевного волнения, то есть, это гормональный всплеск, который опьяняет человека, сродни сильной степени состояния алкогольного опьянения.

Отак тверезий, як скло, проте, не контрольований, наче добряче п’яний, чоловік на Чернігівщині вбив іншого чоловіка. За те, що намагався зґвалтувати його одинадцятирічну доньку.

Петро Іванович, мешканець с. Старого Білоуса:

- Смотрю - він захватив дєвочку, обнімає, цілує і прижав до себе. Мальчик плаче: "Спасайте мою сестричку, дядя кудись тягне сестричку".

Селяни зупинити педофіла не змогли. А ось батько машиною наздогнав його за лічені хвилини. В очах темніло.

Сергій Середа, керівник сектору Чернігівського МВ міліції:

- Он нанес два удара в голову, и многочисленные в область живота. Были приняты все меры по его задержанию. На данный час возбуждено уголовное дело. Санкция статьи - от 7 до 12 лет лишения свободы.

Правники наполягають: чоловік те скоїв у стані афекту. Тому термін йому мають дати менший, або навіть умовний. Затьмарення свідомості, за вітчизняним законодавством, - пом'якшувальна обставина.

Вікторія Корсун, психолог:

- В состоянии эффекта человек действительно не может достаточно себя контролировать, при патологическом он вообще не может себя контролировать.

Та це ще довести треба, бо людина після афекту нічого не пам'ятає. Юристи зізнаються: інколи підсудні прагнуть чи не всі свої гріхи тим душевним хвилюванням виправдати. Та - зась, правду виявляє експертиза. Ось історія з адвокатської практики - жінка повернулася з дачі, чоловіка не знайшла, а син був у шоці. Виявилося, хлопець убив батька. І запевняв: себе не контролював, нічого не пам'ятає.

Володимир Білик, адвокат:

- Нашли остатки трупа - сын порезал отца по кускам и рано утром по мусорным бакам поразбрасывал. Экспертиза, когда была проведена по уголовному делу, четко показала, что человек был, давал оценку своим действиям, осознавал свои действия.

Фахівці кажуть: афект не може тривати годинами, лише хвилин п'ятнадцять-двадцять. Тож усі спроби вдавати затьмарення свідомості марні.

Юрій Ірхін, психолог:

- Настоящий аффект не может быть предметом спекуляций, потому что аффект диагностируется и выявляется большой группой специалистов.

Це душевне хвилювання вражає свідомість дуже рідко. І фахівці розпізнають, хто до нього схильний. Це емоційні люди, приміром, ревниві та образливі. Вони зреагують на приголомшливу подію швидше за все саме неконтрольованим станом.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
У меня убили сына. Убийца достаточно крутой. Скрывал улики сразу после преступления и в последующем. Четко описывает ситуацию на месте преступления. Знаком с главным врачом психбольницы Днепра, которая проводила ему экспертизу. Эксперты на основании только его показаний сделали заключение о том , что он находился в состоянии аффекта ? Как быть потерпевшей стороне ?
Елена 10.11.2017, 15:44 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.