Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Сейсмологи: українцям землетрусів боятися не варто, якщо до них підготуватися

15 березня 2011, 13:57
Дата ефіру/події: Вівторок, 15 березня 13:57

Японське лихо в Україні неможливе, та українцям не варто розслаблятися, твердять науковці. Вони попереджають: ми теж живемо поряд із зоною сейсмічного ризику. Наскільки він великий?

Землетрус силою дев'ять балів і цунамі заввишки десять метрів звалилися на Японію одинадцятого березня. В країні найновітніших технологій і великих можливостей передбачити страшні катаклізми не змогли, хоча постійно відстежували будь-які сейсмічні коливання. За словами науковців, передбачити землетрус нереально - цього не можуть зробити жодні прилади.

Белла Пустовітенко, голова Кримської експертної ради з оцінки сейсмічної безпеки:

- Сегодня международное сообщество заключило пакт о неразглашении, или научной этике, не выдавать никаких прогнозов, потому что 100-процентной вероятности нет.

Сейсмологи в один голос запевняють: руйнівний землетрус у країні Вранішнього сонця не має жодного стосунку до України, оскільки ми перебуваємо в абсолютно різних сейсмічних зонах. Натомість, нам і своїх поштовхів вистачає. Щороку Україна переживає кілька десятків коливань землі й кілька сотень відлунь сусідніх землетрусів. Щоправда, за останні п'ять літ їхня сила не перевищувала п'яти балів. Утім, розслаблятися українцям не варто. Адже сейсмічно небезпечні регіони в Україні все таки є - південь Криму, Одеса та Закарпаття. Адже ми живемо поряд з однією з найнебезпечніших територій - румунською зоною Вранча.

Олег Адаменко, академік Академії екологічних наук України:

- Європейські уламки тектонічної плити вони підсовуються під гори Вранча, і тому там, на глибинах порядка 100-120 кілометрів виникають такі от сейсмічні поштовхи, які ми відчуваємо.

Найпотужніші струси землі, які можливі в Україні, не перевищать восьми балів із дванадцяти за шкалою Ріхтера. Щоправда, таке може статися лише раз на п'ятсот років. Востаннє потужний землетрус у Криму зафіксували 1927-го: тоді підземні поштовхи зруйнували майже все узбережжя. Та до цунамі на півострові готуватися не варто. Найбільші хвилі тут - метрів зо два.

Султаниє, мешканка м. Симферополя:

- То, что будет, конечно же, боимся, так как смотрим новости, видим, как это ужасно.

Сейсмологи заспокоюють: боятися земних коливань не варто, якщо до них підготуватися. Найголовніше - зводити споруди згідно з державними будівельними нормами.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики НАН України:

- Например, территория Киева по картам, по карте А. Это карта, которая показывает те сейсмические воздействия, которые с вероятностью 90 процентов не будут превышены за ближайшие 50 лет. На этой карте видно, что Киев находится в пятибалльной зоне.

Та справа в тому, що більшість українських будинків може не витримати і п'ятибальних поштовхів.

Олександр Кендзера, заступник директора інституту геофізики НАН України:

- Есть правила уличного движения, но народ переходит все равно не там, где нужно. Ведь то же самое происходит в защите от землетрясений сейсмостойкое строительство должно вестись, но насколько оно ведется хорошо - это вопрос.

Під час землетрусу так само, як і в інших надзвичайних випадках, є рятівні правила поведінки. Для тих, хто не встиг вибігти з будівлі під час потужних підземних поштовхів, і фахівці, й прості громадяни мають кілька корисних порад.

Роман Пронишин, науковий співробітник відділу Інституту геофізики НАН України:

- Треба десь стати в проміжку дверей або вікон, щоб не завалило, під стіл. Панельні будинки витримають, якщо добре зроблені, зварені. Гірше всього будуть старі будинки, цегляні. Дійсно, такі, з тріщинами.

Гафар, мешканець м. Сімферополя:

- Думать о плохом нельзя, мысль материализуется. Если все начнут думать о плохом, то может такое случится. Не дай Бог, не хотелось бы, живем в таком прекрасном месте.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.