Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 20 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В Україні - хвиля популярності автомобільних афер

12 квітня 2011, 10:06
Дата ефіру/події: Вівторок, 12 квітня 10:06

В Україні почастішали випадки автошахрайства. Про найпоширеніші схеми обдурювання людей та страхівників.

У Коломиї затримали шахрайку, яка імітувала викрадення власного авта, придбаного в Італії. Сорокатрирічна жінка за 8 тисяч доларів продала машину на запчастини, а по тому вимагала від міліції довідку, аби на Апенінах одержати страховку.

Володимир Жупник, керівник Коломийського РВ міліції:

- Ми зобов’язані були видати довідку про кражу авта. Вона мала з нею звернутися в компанію в Італії, яка мала відшкодувати їй збитки приблизно на ту саму суму - приблизно 35000 у.о.

Такі схеми часто застосовують шахраї.

Михайло Мацьків, представник страхової компанії:

- Страховик може відмовити у виплаті, коли страхувальник надав завідомо неправдиві дані. Страховик має право також самостійно провести розслідування і виявляти факти і причини, які до цього привели.

Окрім такого виду шахрайства, знову в моді інший - автообмін. Охочому віддати власного чотириколісного за іншого втелющують машину з перебитими номерами й підробними документами.

Такий транспорт придбав у Києві громадянин Литви. У Бердичеві його зупинили даївці і з’ясували: трьохсотий "Крайслер" уже три роки розшукують, а папери - фальшиві.

Святослав Кучинський, інспектор ВДАІ м. Бердичева:

- Сам бланк не відповідає стандартам. Крім того, була нечітка печатка. Це й викликало підозру в тому що, свідоцтво не дійсне.

Для прихильників елітних авт у злочинців ще один козир у рукаві - машина-двійник. Під реально зареєстрованого легковика приганяють без розмитнення або викрадають аналогічного - такої самої марки й кольору. Продають за 30-50 відсотків від справжньої вартості.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Номера либо перебиваются, если кузов машины номерной, официальный, либо номера удаляются, если кузов безномерной. Блок управления перепрошивается - в нем изменяется информация, где и когда выпущен автомобиль.  Изготавливаются новые номерные знаки, и внешне отличить двойник от оригинала практически невозможно.

Ошукують спритники не тільки потенційних автовласників, а й страхові компанії. Способів - десятки. Найпоширеніші - страхування одразу в кількох фірмах, аби по тому отримати якнайбільшу виплату за псевдо-ДТП. Інколи шахраям допомагають страхові агенти, що реєструють уже розбиті машини як непошкоджені. Один із таких випадків стався в Києві. Чоловік застрахував чотириколісного, а за два тижні звернувся із заявою про відшкодування.

Вадим Шевченко, директор страхової компанії:

- Автомобиль побывал в ДТП, это одиночка. Со слов водителя, он не справился с управлением и врезался, разбил переднюю автомобиля. Мы выяснили, что показания одометра на момент страхования и момент ДТП - они ничем не отличаются, что позволяет сделать вывод, что транспортное средство, которое нам представлялось для осмотра, было иное.

Часто спритники підставляють свої машини, а після ДТП вимагають від своїх жертв гроші. Щоб не стати жертвою шахраїв, фахівці радять пильнувати. Під час купівлі - ретельно перевіряти машину, а в разі ДТП - негайно викликати ДАЇ.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.