Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 8 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Легко стати жертвою шахраїв, відгукнувшись на прохання про допомогу

19 квітня 2011, 10:15
Дата ефіру/події: Вівторок, 19 квітня 10:15

Легко відгукуєтеся на прохання про допомогу чи шукаєте щастя в Інтернеті? Ви ризикуєте спійматися на гачок аферистів. Давати комусь гроші варто тільки тоді, коли допомоги просять через надійні офіційні джерела. А як розпізнати почерк шахраїв - розповість Ірина Винокурова.

Олена не хоче показувати свого обличчя. Їй соромно розповідати, що її, дорослу жінку, ошукали, граючи на почуттях. Вона запізналася з чоловіком на сайті знайомств, сподобалися одне одному й почали обговорювати одруження. Втім, згодом у неї зникли значні суми грошей - з квартири і з машини. Поруч тоді був лише кавалер.

Олена, жертва шахрая:

- Я была в пути, я была в машине. Мы были в Житомире, я села в машину, пересчитала деньги, вышла из машины в Киеве, пришла домой - денег нет. И тогда я к нему обратилась. Уже конкретно я сказала: "Виктор, я поняла, куда делась первая сумма, и вторая, возвращай деньги".

Після тієї розмови жінка написала заяву до міліції. Та довести, що гроші вкрав саме залицяльник, Олені не вдалося. Втім, правоохоронці з'ясували інше: усе, що Віктор розповідав про себе, виявилося брехнею - чоловік ніде не працює й живе в цивільному шлюбі. А знайомитися з жінками - його основна робота.

Олена, жертва шахрая:

- Он как раз выходит на знакомства с теми женщинами, у которых мобильный телефон, чтобы не связываться, потому что плохо знает компьютер. Он вообще не переписывается. Вот кто оставил мобильный телефон - он подбирает, и потом в милиции обнаружили, что целый список у него - в бумажном виде женщин человек 50.

Ірина Винокурова, кореспондент:

- Зараз через свої оголошення в Інтернеті Олена намагається застерегти жінок від знайомства зі своїм колишнім кавалером. Жінка також сподівається знайти тих жінок, кого чоловік вже встиг обдурити.

Юристи кажуть: крадіжка - і справді злочин, якщо її довести, а всі інші дії цілком правочинні.

Михайло Ілляшев, адвокат:

- Те, що він обманював для того, щоб познайомитись - це само по собі жодним чином ніякого кримінального злочину не створює, складу.

Якщо ж людина ошукує, аби отримати матеріальний зиск, то це шахрайство. Коли до волонтерів звернулася жінка, благаючи допомогти речами знайомій нужденній матері з маленькою дитиною, добровольці одразу відгукнулись.

Дмитро Ніколаєв, заступник керівника молодіжного волонтерського руху:

- Она так особо денег не просила. Просила, чем можно помочь, там вещи какие-то. Ребята начали между собой эту информацию распространять без проверки. А потом она начала просить 100-150 грн. на какие-то вещи, потом начала говорить, что ребенку требуется лечение какое-то.

Тоді волонтери і з'ясували, що насправді історія вигадана, й речі жінка збирала для себе. Тож усіх небайдужих тепер застерігають.

Дмитро Ніколаєв, заступник керівника молодіжного волонтерського руху:

- Есть даже такая фраза, цитата: "Да запотеет милостыня в руках твоих". То есть, прежде, чем дать милостыню, 100 раз подумай, кому она нужней.

Юристи ж кажуть: у цьому разі дії прохачки цілком підпадають під статтю про шахрайство.

Михайло Ілляшев, адвокат:

- Якщо людина заволоділа чиїмось майном, в даному випадку, вона обманювала, що вона збирає речі та гроші для благодійної організації, а насправді вона збирала це для себе, то цілком зрозуміло, що тут можна говорити про шахрайство з її боку.

Утім, шахрайство з тих злочинів, які довести найтяжче.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.