Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 15 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Києві на пам'ять про правоохоронців-ліквідаторів чорнобильської аварії встановили монумент

27 квітня 2011, 14:41
Дата ефіру/події: Середа, 27 квітня 14:41

Чверть століття тому Україна пережила безпрецедентну катастрофу - аварію на Чорнобильській атомній електростанції. 26-го квітня 1986-го року вибухнув четвертий енергоблок ЧАЕС. Про масштаби трагедії світ дізнався лише через кілька діб. Наслідки аварії ліквідовували правоохоронці, пожежники, солдати й добровольці без жодного захисту від радіації. Багато з них нічого не знали про опромінення. Реальні наслідки катастрофи, на думку деяких науковців, будуть відомі аж 2026-го року. Адже покоління, що потрапило під безпосередній вплив радіації, тільки почало заводити сім'ї й народжувати дітей. Тим часом, у десятиріччями безлюдній зоні відчуження розквітла природа, і тепер туди возять туристів.

Контрольно-перепускний пункт "Дитятки". За ним розпочинається зона відчуження. 260 тисяч гектарів землі, як магнітом, притягують сюди туристів, а ще більше - злочинців. Двісті-триста автомобілів сюди заїжджає щодня, і це лише офіційно. А є й ті, хто пробирається в зону незаконно.

Борис Семенюк, керівник відділу міліції зони ЧАЕС:

- Автомобіль ЧАЕС вивозив з зони кольоровий метал.

- Багато?

- 114 кілограм свинцю вивозили.

Їдуть у зону незаконно, найчастіше, шукачі металу, дерева і браконьєри. Врешті радіоактивну здобич розповсюджують у всій Україні. Місцеві правоохоронці кажуть: злочинців не лякають ані колючий дріт, ані дика природа. З чим їх тут тільки не ловлять.

Сергій Русанівський, командир батальйону міліції з охорони зони радіоактивного забруднення:

- З усім: з рибой, металом, з іконами, з ножами, з руж’ями, з усім ловили.

Щоб виявляти таких порушників, зону доводиться щоденно патрулювати.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Отак нині виглядає село Бички, в ньому знаходиться один з кордонів зони відчуження, сорок хат стоять пусті та розвалені. Окрім журналістів, міліціонерів або ж порушників нога людини тут не ступала 25 років.

На перепускному пункті "Бички" мешкає троє правоохоронців. Чергують вони тут вахтовим методом: п'ятнадцять діб у зоні, стільки ж удома. Чоловіки кажуть: порушників не бояться, хіба що інколи самотньо буває.

Олексій Івицький, співробітник міліції з охорони зони радіоактивного забруднення:

- Просто непривычно, будем так говорить. Не страшно, а непривычно. 15 дней живешь как бы на отшибе, людей не видно, только втроем друг на друга смотрим, ходим, общаемся друг с другом.

Сьогодні в зоні відчуження працюють двісті тридцять восьмеро правоохоронців, а рівно 25 років тому - під час страшної аварії до Чорнобиля їхали тисячі співробітників міліції - ліквідовувати наслідки катастрофи. На пам'ять про понад три тисячі правоохоронців, що померли від радіаційного опромінення, в Києві відкрили монумент. Загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.