Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В Україні почастішали випадки боротьби зі шпигунством

3 травня 2011, 12:34
Дата ефіру/події: Вівторок, 3 травня 12:34

За вами стежать, вас підслуховують, вам брешуть? Нині розвіяти всі сумніви щодо людей, з якими ви мешкаєте чи працюєте, обіцяє чимало спеціалізованих агенцій. Вони беруться перевірити ваш офіс на наявність підслухачок, а ваших коханих - на вірність і відданість.

Саме на пошук прихованих камер, мікрофонів, вивчення радіосигналів попит в українських підприємців і політиків. Кілька годин роботи - і спеціалізовані фірми обіцяють знайти всі шпигунські штучки в будь-якому приміщенні.

Ігор Николенко, фахівець із захисту інформаційної безпеки:

- Чаще мы не находим, но бывает что находятся закладки, их устанавливают конкуренты, их устанавливают, если это политическая сила - то представители другой политической силы. сбор компромата, если это предприятие, которое что-либо производит, конкурентная разведка.

Найпростіші засоби для відеозапису зазвичай ховають за багети біля стелі. Для їхнього пошуку фахівці використовують доволі простий пристрій.

Ігор Николенко, фахівець із захисту інформаційної безпеки:

- Если говорить о поиске камер, вот простое устройство, принцип действия основан на свойстве объектива пересгущать свет в том направлении, откуда он пришел. то есть можно так смотреть на стены, если есть камера, она начнет моргать.

Ось так фахівці перевіряють стіни кімнати. Кажуть - камери й жучки знаходять не часто. 90% їхніх клієнтів бояться марно. Втім, перевіряти нині можна не лише приміщення, а й людей. "Детектори брехні" працюють в Україні вже давно.

Андрій Волик, поліграфолог:

- Ви бачите тут крісло, на кріслі відповідні датчики - сенсори рухів тіла. Сенсор рухів ніг, сенсор рухів рук.

Інтер'єр кімнати продуманий до деталей і змушує налаштуватися на відверту розмову. Збрехати в цьому кріслі ще нікому не вдалося.

Ірина Винокурова, кореспондент:

- Лише 13 запитань дадуть змогу поліграфологу відповісти - брешете чи кажете правду.

До тестувань на "детекторі брехні" останнім часом вдаються як заможні ревнивці, так і комерційні структури.

Андрій Волик, поліграфолог:

- Перед вами люди у нас були, це була спецперевірка у ході службового розсілдування, було вкрадено 2,5 млн доларів в одного іноземного роботодавця, який дав нашим людям роботу і дві людини, як кажуть, кинули його.

Поліграфолог розповідає - більшість піддослідних погоджуються пройти перевірку, аби зняти з себе всі підозри. ПОслуги ж фахівців, що розвіюють сумніви, недешеві. Обстеження приміщення на наявність записувальних пристроїв, як і тестування на "детекторі брехні", коштує кілька сотень доларів.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Клас! Андрей Волык - молодец! По больше таких интересных сюжетов.
вита 18.06.2011, 12:13 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.