Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Волині тепловізор допомагає ловити незаконних азійських мігрантів

30 травня 2011, 14:50
Дата ефіру/події: Понеділок, 30 травня 14:50

Кінець травня - червень - час, коли нелегали штурмують країни Євросоюзу. Адже за теплої погоди легше переносити труднощі небезпечної мандрівки. До дня прикордонника "Свідок" розповість, як ловлять нелегалів.

Аби вибратися зі злиднів, вихідці з азійських країн готові до будь-яких випробувань. Мігрантів ловлять, штрафують, тримають в ізоляторах, утім, потік зростає. 2011-го незаконних спроб перетнути кордон з боку Волині було вже вісім.

Олексій Редчук, перший заступник керівника відділу пункту перепуску "Ягодин":

- Нелегальні мігранти, як правило, використовують як зелену ділянку, так і намагаються перетнути в пунктах пропуску. В автомобілях, в схованках, або по підробним документам. Це, як правило, громадяни Північно-Східної Азії.

І на переходах, і на "зеленці" виявляти нелегалів вартовим кордону допомагають чотирилапі друзі. Собаки мають свою спеціалізацію, і готові до дій навіть в екстремальних умовах. У цієї вівчарки Семі у службовому списку понад три десятки затримань.

Віталій Зінчук, співробітник пункту перепуску Ягодин:

- Собака самостійно виявила порушників, які знаходилися на відстані 50 метрів. Лежали в траві. Просто заховалися. Бажано, собаку тренувати змолоду, щоби один хазяїн був. Але в основному ці собаки легко піддаються.

Ще один спосіб не пропустити порушника - зафіксувати його на екрані тепловізора. Ця техніка на озброєнні відділу віднедавна. Коштує майже 40 тисяч євро. Родзинка пристрою в тому, що реагує він на тепло. Від такого пильного ока годі заховатися навіть миші.

Василь Манецький, оператор тепловізійного комплексу:

- В радіусі 5 кілометрів все, що віддає тепло, можна побачити.

- Тобто, це йдеться про звірину, і менші навіть об'єкти?

- Так, миша, заєць. В денний час доби, в основному, використовується телевізійна проста камера. В нічний час доби - інфрачервона, котра показує силует людини.

Останнього разу свою надчутливість апарат показав два місяці тому. Коли за його допомоги волинські прикордонники завадили і контрабанді, і незаконному перетину.

Олег Личковський, прес-офіцер Луцького прикордонного загону:

- Оператор тепловізійного комплексу виявив теплову ціль, яка то з'являлась, то пропадала з екрану монітора. Прикордонний наряд, який прибув на визначену ділянку, зняв з дерева спостерігача, так званого помічника контрабандистів, що спостерігав з дерева за діями прикордонних нарядів.

Тривалість зміни на кордоні - 12 годин. Починаючи з червня, наряди пильнуватимуть посилено. Збільшили й відповідальність за незаконну міграцію. Відтепер порушник сплачуватиме штраф 8,5 тисяч гривень. Прикордонники сподіваються - таке покарання, бодай, на кілька відсотків зменшить кількість охочих нелегально потрапити на Захід.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.