Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Через потепління ареал проживання чорної вдови істотно розширився

30 травня 2011, 15:41
Дата ефіру/події: Понеділок, 30 травня 15:41

В Україні слід остерігатися чорної вдови. Через поступове потепління в Україні географія мешкання цього отруйного павука невпинно розширюється. Як не потрапити на смертельно небезпечні ікла каракурта?

Мешканка Херсонщини пані Антоніна поралася на городі, їй раптово стало зле.

Антоніна Воробйова, постраждала:

- Я стала йти - поясницю стало ломить, ноги одбирає. Насилу я в хату дійшла. А тоді погукала сусідку через вікно, щоб гукнула чоловіка, бо вже не в моготу було. Повезли, в лікарню, систему підключали, двоє суток в реанімації лежала.

Вже в лікарні селянка дізналася: її вкусив отруйний павук каракурт. Членистоногий убивця причаївся у картоплинні.

Каракурт - один із найнебезпечніших видів павуків. Оксамитно-чорного кольору, розміром близько 2 сантиметрів. Поширений головно на Півдні України, на узбережжі Азовського моря.

У народі цього павука називають "чорною вдовою". А все через те, що під час шлюбних ігрищ самка пожирає свого кавалера. Отрута каракурта у п'ятнадцять разів сильніша за отруту гримучої змії та скорпіона і становить смертельну загрозу для людини. Коли ви ненароком придавили чи зачепили цього павука, стережіться - його реакція буде миттєвою.

Валерій Климентьєв, ентомолог Херсонської обласної санстанції

- Буквально через 15 минут после укуса человек чувствует онемение конечностей, боль в суставах, напряженность брюшной стенки. И что очень настораживает и пугает человека - это удушье, и у человека возникает паника.

Найчастіше каракурти селяться на пустирах, під камінням та у високій траві. Утім, небезпека може чигати і в помешканні. Зафіксовані випадки, коли чорна вдова кусала людей, сидячи в їхній постелі, одязі, і навіть у дитячих іграшках. Якщо з вами сталося лихо, й на вашому тілі з'явилася характерна червона пляма з двома білими цятками - негайно звертайтеся до лікаря.

Валерій Климентьєв, ентомолог Херсонської обласної санстанції:

- Сразу же место укуса прижечь зажигающейся спичкой или горящей сигаретой. Не продолжительно, а точечным прижиганием. Это значительно уменьшит содержание яда, который может попасть в кровь.

За останні десять років через потепління клімату географія поширення каракурта дуже змінилася. Із південних областей України отруйний павук уже дістався Кіровоградщини, Дніпропетровщини та Харківщини. Убезпечитися від чорної вдови можна тільки завдяки пильності.

Оксана Мороз, біолог:

- Обязательно нужно палатку ставить на расчищенном месте. Постоянно нужно перетряхивать одежду, потому что они ищут убежища и укрытия. Обязательно защищать руки толстыми перчатками, заправлять одежу, чтобы не было открытых частей тела между носками и брюками.

Спекотного дві тисячі десятого літа в Україні зафіксовано майже сто нападів отруйних павуків на людей. Нинішнє літо буде не менш сонячним, тож сподіватися на спад активності чорної вдови не варто.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.