Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як захиститися від отруйного плазуна - степової гадюки?

2 червня 2011, 12:54
Дата ефіру/події: Четвер, 2 червня 12:54

Гаряча літня пора - джерело небезпеки. Людям загрожує спека та неприємнощі на воді, а ще активізується найотрутніший в Україні плазун - степова гадюка. За спостереженнями вчених, вона щорік дедалі ближче підбирається до людських осель. Як убезпечитися від отруйних зубів?

Подорожжю до реанімації закінчилася вечірня прогулянка 35-річного іванофранківця. Просто біля власного будинку він не розминувся з гадюкою.

Володимир Сидорак, керівник Івано-Франківського Центру екстреної медичної допомоги:

- Вигулював собаку вечором, і у сутінках наступив на кубло змій. Був укус змії, надано медичну допомогу.

Небораку покусала степова гадюка - один із 5-ти отруйних видів, що водяться в Україні. Останнім часом плазуни дедалі частіше приповзають до людських осель. Змінилася й географія мешкання небезпечної рептилії: з південних та західних районів степова гадюка поступово перебирається на північ і в центр країни. Вчені пояснюють це значним потеплінням, а також збільшенням кількості мишей та інших дрібних гризунів, що є головним харчем гадюк.

Оксана Мороз, біолог:

- Опасность быть укушенным существует реальная в более северных районах, потому что иногда даже в Сумской области встречаются так называемые меланизированные формы - полностью черные экземпляры, которых легко спутать с водяным ужом.

Щороку в Україні фіксують по кількасот нападів гадюки на людей. За словами фахівців, зустріч із нею особливо небажана навесні й на початку літа. Отруйні плазуни саме шукають пари - вони нервові та агресивні.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС у Київській області:

- Краще її не чіпати, обійти подалі, і перше правило - ніяких різких рухів. Практично у всіх випадках змія ніколи перша не нападе на людину. Тому треба завмерти на деякий час. якщо вона сама уповзе і тільки потім розпочинати рух.

Якщо ж спілкування з гадюкою уникнути не вдалося, і змія таки вкусила, фахівці радять насамперед, не панікувати. Зайвий адреналін одразу піднімає тиск, і організм швидше засвоює отруту.

Оксана Мороз, біолог:

- Если вы придавили ей хвост, если она где-то греется на солнце, а вы идете, и ее не заметили. Идет резкое молниеносное движение передней части тела. В таких случаях накладывается жгут, и в течение часа, максимум, двух вы должны доставить больного в места медицинской помощи.

Якщо ж до найближчої лікарні далеченько, треба спробувати самостійно нейтралізувати отруту.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС у Київській області:

- Головні симптоми - це біль, слабкість, і починається набряк. Якщо укус був у частину тіла, яка знаходиться близько до голови - це вкрай небезпечно. Людину треба покласти на землю. Якщо є можливість, відсмоктати цей яд. Якщо ні - заборонити їй рухатись, і напоїти кількома літрами чаю чи води.

Минулого літа степова гадюка дісталася навіть густо заселеного людьми Києва. Постраждав дванадцятирічний підліток. Він потягнувся за порожньою пляшкою в кущах, і наскочив на зуби отруйного плазуна.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.