Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 21 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В Україні зростає кількість дітей від 1 до 3 років, хворих на цукровий діабет

2 червня 2011, 13:44
Дата ефіру/події: Четвер, 2 червня 13:44

В Україні зростає кількість дітей, хворих на цукровий діабет. Більшає недужих малюків віком від одного до трьох років. І все частіше рідні категорично відмовляються від лікування інсуліном. Лікарі б'ють на сполох - дорослі наражають таку дитину на смерть.

Олександрі - 13, дівчинка живе з діабетом уже шостий рік. Мати згадує, як дізналася про діагноз доньки.

Людмила Чумаченко, мати хворої дитини:

- У меня просто дар речи пропал. Это нельзя, это внутри. Стараешься никому не показывать, стараешься быть сильным, и если ты несешь ребенку лекарство с первого на 5 этаж, ты подняться не мог. Я прошу Бога, чтоб он дал мне силы подняться, потому что у меня ноги-руки подкашивались.

Перший стрес минув, дівчинка навчилася жити з хворобою. Щодня слідкує за кількістю цукру в крові: рахує хлібні одиниці, сама виконує забір, і коле інсулін.

Олександра, пацієнтка Одеської обласної клінічної лікарні:

- Утром - два укола, обедом. Иногда, если сахар высокий, обедом, могу потом вечером один укол в шесть, и еще в 9-10 часов колемся.

Цукровий діабет - захворювання автоімунної системи, під час якої виникає дефіцит гормону підшлункової залози - інсуліну. На сьогодні медицина пропонує лише ін'єкційний вид терапії. Та трапляються несвідомі батьки, що забороняють колоти гормон дитині. Лікарі-едокринологи застерігають: в таких випадках недужим загрожує кома та навіть смерть.

Лариса Дмитрієва, завідувачка ендокринологічного відділення Одеської обласної клінічної лікарні:

- Был ребенок, девочка, раннего школьного возраста. С впервые выявленным сахарным диабетом. При коме она поступила в отделение, родителям было объяснено, чем болен ребенок, и нуждается в какой терапии. Родители категорически отказались, и начали использовать БАДы. Довели ребенка с "бадами" в реанимационное отделение. Последствия там весьма печальны.

Дехто з батьків, кажуть медики, лікують дітей самотужки, дослухаючись народних цілителів, а то й на власний розсуд. Це щоразу не зворотно підриває здоров'я дитини, якій потрібен інсулін.

Тетяна Лучникова, головний дитячий ендокринолог Одеської області:

- Если ребенок не получает заместительную инсулинотерапию, в результате это летальный исход. Контролируем очень часто уровень глюкозы в крови, которая должна быть у ребеночка натощак от 3,5 до 5,5. У этих детей она выше - 10, 15, 20, были случаи, когда до 48, когда родители отказывались от введения инсулина, этого ребенка мы перевели в реанимационное отделение и после консилиума стали делать инсулин.

Лише на Одещині щорік лікарі виявляють півсотні дітей, котрі захворіли на цукровий діабет. Зрозуміти батьків, для яких щоденні уколи інсуліну - шок, можна, кажуть медики, та в окремих випадках доводиться рятувати пацієнтів примусово.

Лариса Дмитрієва, завідувачка ендокринологічного відділення Одеської обласної клінічної лікарні:

- Поэтому родители, как официальные лица, ответственны за своих детей. Если они не могут им обеспечить, так сказать, полноценную жизнь, это называется "жестокое обращение с ребенком".

У випадках, коли батьки чинять опір лікарям, забороняючи дитині уколи інсуліну, медики змушені звертатися до соціальних служб, адже гіршим за діабет може стати батьківське недбальство.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.