Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Українцям слід остерігатися отруйних комах

10 червня 2011, 12:58
Дата ефіру/події: П’ятниця, 10 червня 12:58

Та слід остерігатися не лише плазунів. Мухи, мошки, комарі - влітку вони набридають не лише затятим дачникам, а й містянам. І не лише надокучливим дзижчанням. Від кого потрібно відмахуватися передусім?

Віола, постраждала:

- Вкусило 4 дні тому. Відчувся, власне, такий укол.

Після того рука Віоли ширша за спортсменську. Дівчина скаржиться: що це, і як з ним боротися - не знає жоден лікар.

Віола, постраждала:

- Дванадцять годин не було жодного прояву, я навіть забула уже про те. А спочатку з’явився такий невеличкий синець на руці червоний, і от, з кожним днем цей синець все більше, більше, більше. Зараз температура 38.

Вкусити Віолу могла будь-яка отруйна комаха. Окрім ос і бджіл, українцям слід остерігатися мошки. Вона коли смокче кров, виділяє слину, яка знеболює місце. Починає свербіти за кілька годин. Окрім дискомфорту, піднімається температура, а місце напухає. Ще українцям влітку загрожує отруйна муха - ґедзь. Її укуси дуже болючі, окрім того, це - переносник смертельних хвороб: сибірки й туляремії. Слід остерігатися й чужоземних зайд.

Ці комахи мігрують із теплих країв мільйонними зграями. Долітають не всі, але варто остерігатися навіть одиниць. Торік, приміром, невідомі комахи атакували мешканців Криму. Десятки покусаних людей відволодували в реанімації. Боротьба з такими агресорами складна через невідомість. Кримські медики навіть оголосили полювання на таємничу мошку, аби доправити її в лабораторію й дізнатися, як протидіяти таким укусам. Із уже відомих закордонних гостей українцям добре знайомий малярійний комар. Від звичайного він відрізняється довшими ногами й темними плямами на крилах. Та й українські комахи стають переносниками хвороб.

Наталя Чегодайкіна, завідувач відділом СЕС Харківської області:

- Новые заболевания, которые были раньше, нетрадиционные тропические появились. Это герафирилиоз. Переносится комарами. Источниками инфекциями есть бродячие собаки. Это такой червячок, который поселяется в глазу под кожей, и доставляет неприятности.

Від комарів, мошки й мух легко вберегтися - варто вбиратися в темний і закритий одяг, бо ці істоти злітаються, зазвичай, на запах поту або світло.

А ще від комах рятують спеціальні натільні розпилювачі.

Наталя Чегодайкіна, заввідділу СЕС Харківської області:

- Репелленты - это отпугивающий препарат, который способствует тому, что насекомые не нападают на человека.

Медики переконують: найбільше страждають від укусів отруйних комах люди, які інфіковані вірусом Ентейн Бара. Його вияви й лікування - як звичайної застуди, та в організмі він залишає наслідки. Саме вони й можуть спричинити загострення. Хоча погіршить стан здоров'я й банальніша причина - просто знижений імунітет.

Інна Бережна, лікар:

- Такие реакции могут быть маркерами наличия, при чем, маркерами того, что эти инфекции периодически активируются.

Реакція на укус комахи може тривати кілька днів. Якщо біль не стихає, а симптоми загострюються - треба терміново звернутися до лікаря.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.