Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 13 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як уберегтися від агресії бджіл та ос?

14 червня 2011, 19:10
Дата ефіру/події: Вівторок, 14 червня 19:10

На Чернігівщині бджоли закусали чоловіка до смерті. Як уберегтися від агресії цих комах?

56-річний Олександр власної пасіки не мав, утім допомагав синові з його вуликами. Того дня чоловік намагався зловити роя. Та комахи обліпили його з голови до ніг. Понад двісті укусів виявилися смертельними. Якщо неприємності від бджіл, переважно, дачникам, то від нашестя ос горе мешканцям великих міст. Ці комахи мостять гнізда на балконах і під дахами. Люди намагаються позбутися непроханих поселенців, та не завжди роблять це правильно, кажуть в МНС.

Олег Петровський, командир взводу МНС України:

- Людина має бути одягнута в спеціальний одяг. Саме краще підходить - це одяг бджоловода із захисною маскою. Якщо такого немає, то необхідно взяти не так міцний одяг, як товстий, тому що ми знаємо, що жало тієї самої оси має близько 5 мм, то жало шершня має 7-10 мм.

Ліквідувати осині гнізда слід трьома етапами. Передусім - обробити об'єкт дихлофосом або запалити у приміщенні сірчані димові шашки - це потруїть комах. Уже після цього можна нищити саме гніздо.

Олег Петровський, командир взводу МНС України:

- Обов'язково треба проводити всі роботи після заходу або до сходу сонця, тому що тоді в них зменшується активність, це по-перше. А по-друге - що тоді найбільше скупчення комах знаходиться біля рою.

Після обробки гнізда на нього треба натягти пакет із зашморгом. Тоді все можна зняти і спалити, а місце, де була осина оселя, обробити дихлофосом. У приміщенні ж слід на тиждень розставити приманки з цукрового сиропу з отрутою.

Олег Петровський, командир взводу МНС України:

- Сахарний сироп робиться просто: беремо півлітра води, добавляєм туди 250 грам цукру, і розводимо одну таблетку "Інтевіру". "Інтевір" продається в любому сільгоспмагазині. Розводимо, і в мілкий одноразовий посуд широкий, щоб десь було по 50 міліграм, і розставляємо по всій будівлі.

Якщо ж оса таки ужалила, медики радять ужити антигістамінний препарат. Небезпечна реакція в тих, у кого немає алергії, можлива, коли укусів було багато.

Інна Бережна, лікар-алерголог:

- По сути, она отличается от аллергической, но, по проявлениям она очень похожа на аллергию, и в тяжелых случаях может протекать в виде шока, потери сознания, с отеком тела, с отеками в гортани.

Алергикам лікарі радять взагалі уникати місць, де є бджоли чи оси, і не привертати уваги комах.

Інна Бережна, лікар-алерголог:

- Он должен носить одежду бледных цветов, не ярких. Ему не следует пользоваться косметическими средствами очень активно пахнущими, особенно содержащими какие-то цветочные ароматы, которые привлекут насекомых.

У разі укусу алергикові потрібно терміново звернутися по медичну допомогу, і не сподіватися на народні засоби та самолікування.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.