Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як не отримати травми, пірнаючи у воду?

21 червня 2011, 13:51
Дата ефіру/події: Вівторок, 21 червня 13:51

Стрибки у воду - правила виживання. Пірнаючи, є ризик пошкодити шкіру, внутрішні органи, звихнути кінцівки. Чи й стати інвалідом, зламавши шию. Як відпочивати й не загинути - дізнавалися наші кореспонденти.

Чемпіон із стрибків зі скали Дейн Кюнзи повзе величезною драбиною. Під ним басейн та сотні глядачів. Чоловік збирається встановити світовий рекорд - стрибнути у воду з п'ятдесятидвометрової висоти.

Стрибок вдався, рекорд встановлений, спортсмен майже неушкоджений. Було це у 1977-му, в США.

А це Україна, наші дні. Сорокасемирічний Ігор розважався з друзями на водоймищі. Стали пірнати з мосту. Висота його десять метрів.

Ігор Вівчарук, постраждалий:

- Стрибаючи, почув дикий хрускіт шиї.

Сам з води чолов'яга вийти не зміг - витягли друзі, і привезли в лікарню.

Мілетій Костицький, завідувач відділу Івано-Франківської обласної клінічної лікарні:

- В нього були паралізовані руки і ноги більше, ніж наполовину. Тобто він самостійно ходити не зміг би.

Горе-пірнальник вже місяць на лікарняному ліжку. Йому вживили в хребет керамічний імплантат. Тільки з його допомогою зможе рухатись. І то, після чималого терміну реабілітації. А все тому, що недооцінюють люди силу води та переоцінюють власні можливості.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Оце венеціанський міст у столичному гідропарку. Звісно, не "золоті ворота", що у Сан-Франциско, висота яких 61 метр. Утім, і наш не такий дрібний. А з початком купального сезону приваблює любителів екстріму.

Стрибають звідси і безстрашні дівчата. Ну, і безстрашні хлопці, трошки напідпитку.

Відпочивальник:

- Сейчас сделаем! (Залазить на місток, ниряє).

Шибайголови, тільки й кажуть про таких МНСівці.

Андрій Онищенко, заступник керівника відділу ГУ МНС м. Києва:

- Багато трапляється таких випадків, коли з більш-меншої висоти, але, все ж таки, ламає собі шийні позвонки.

Впевнені: стрибки у воду краще споглядати з боку, коли пірнають професіонали. Бо ж аматори ризикують стати інвалідами - це вже додають медики. Стрибками головою вниз можна пошкодити шию та спинний мозок. А це загрожує паралічем. А ось проблеми з нижньою частиною тіла виникають, головно, якщо летіти у воду "бомбочкою" або прямими ногами.

Василь Парій, лікар-травматолог:

- Если вы с хорошей высоты прыгнули и достали дно, контакт пошел пятками, то могут быть проблемы на уровне всей ноги.

То ж банально, але факт - не спитавши броду, не лізь у воду. Стосується це і надання першої медичної допомоги. Правила приписують: при переламі накласти шину. Лікарі ж кажуть: якщо не знаєте, як це робити, а тим більше - немає чим, краще не беріться.

Василь Парій, лікар-травматолог:

- Я себе смутно представляю, как человек, у которого сломана нога, он в сознании, ему больно, а ему делаете хорошо, потому что вы фиксируете его. Я себе даже текст представляю, какой он вам скажет.

А при тих таки травмах шиї, найперше, треба надягати комір-корсет. Немає його під рукою на пляжі? Тоді не смикайте голову. Постраждалому від того буде тільки гірше. Дочекайтеся "швидкої".

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.