Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 8 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

ФБР викрило угруповання українських кіберзлочинців

24 червня 2011, 19:38
Дата ефіру/події: П’ятниця, 24 червня 19:38

Українські кіберзлочинці протягом кількох років знімали з чужих рахунків у закордонних банках значні суми грошей. Спіймати спритників ФБР намагалося три роки. І ось нарешті спільно з СБУ міжнародне злочинне угруповання викрили. Найближчим часом проти крадіїв порушать кримінальну справу.

72 мільйони доларів - саме стільки грошей українські кіберзлочинці зняли з чужих рахунків. Більшість постраждалих - американці. Крадії діяли за простою схемою - надсилали на комп'ютери потенційних жертв вірус.

Віталій Хлевицький, керівник управління СБУ:

- Потерпілий намагався отримати антивірусну програму, і йому пропонували антивірусну програму ці ж самі люди, але антивірусна програма містила у своєму складі ще один вірус, який дозволяв після оплати антивірусної програми - ці кошти також надходили цим людям, отримувати дані щодо реквізитів платіжних карток.

Щоб заплатити за антивірус, який продавали за 50 доларів, власники комп'ютерів користувалися банківськими картками. Так зловмисники отримували всю інформацію про своїх жертв. Схему вигадали українські генії, більшість з яких - досвідчені програмісти.

Віталій Хлевицький, керівник управління СБУ:

- Це дорослі люди віком від 26 до 30-32 років, які мають гарну освіту, вони навчались у вищих навчальних закладах на факультетах з відповідною кваліфікацією, багато з них закінчили навіть з червоним дипломом.

Як викрили крадіїв - американські спецагенти розповідають не багато, про деталі операції говорити відмовляються.

Брент Сміт, в.о. керівника представництва ФБР США в Україні:

- Я не маю права коментувати цю справу, але скажу, що певний час тому ми звернулися до СБУ з проханням допомогти. І підтримка служби безпеки дала змогу досягти успіху.

В Україні підозрюваними є 16-ро комп'ютерних спритників. За якими статтями порушать кримінальну справу - в СБУ поки не знають. Утім, за українськими законами, за такі злочини загрожує, максимум, шестирічне ув'язнення. За американськими покарання суворіше - 20-25 років за ґратами.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.