Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У столиці регулярно горять пам'ятки архітектури

25 червня 2011, 15:47
Дата ефіру/події: Субота, 25 червня 15:47

Старовинний Київ у вогні. У столиці горять пам'ятки архітектури. Будинки вряди-годи несподівано займаються. Що це - випадковості чи підпали, і кому вигідні такі пожежі?

Цей будинок на вулиці Алли Тарасової біля Михайлівського майдану звели на початку минулого століття за проектом архітектора Олтаржевського. Минулого тижня він палав так, що рятувальники гасили його три години.

Мешканка м. Київ:

- Эти балки смоляные, столетние. Представляете, как горели?

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури та туризму:

- Будинок справді унікальний. Йому більше 105 років. Це будинок, в якому був зроблений перший ліфт в Києві. Багато відомих людей там було. Це реальна пам'ятка.

Чому зайнялася п'ятиповерхівка - еменесівці ще з'ясовують. Таких порожніх старовинних будинків, що горять по кілька разів на рік, у Києві чимало. Приміром, оцей - на вулиці Златоустівській. Він також палав неодноразово. Тепер лишився сам кістяк. Обгорілий і напівзруйнований - мов жебрак бовваніє серед новобудов.

Микола Кальницький, києвознавець:

- Оце ми бачимо тут, де двірницька. Там він горів років п’ять тому, а тут вже нижче, дах в нього згорів, всі перекриття порушились, це останні роки.

Києвознавець припускає, цьому будинку лишилося жити недовго. Поновлювати або реконструювати його навряд чи хтось візьметься. Бо сьогодні в пам'ятки архітектури та старовини ніхто не вкладає грошей.

Микола Кальницький, києвознавець:

- Це з усіх київських будинків, найбільш значний. Найбільш важлива пам’ятка. Бо він складав власність Івана Сікорського відомого психіатра і тут проходили юні роки його сина всесвітньо відомого авіаконструктора Ігоря Сікорського.

Та навіть цієї раритетної споруди ніхто не реконструює. Після пожежі будинок просто запломбували, аби туди не лазили безпритульні. Зносити пам'ятки архітектури - заборонено. Поновлювати - дорого. А ось зруйнувати будинок, а потім на його місці звести фешенебельну висотку - вигідно.

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури та туризму:

- Що роблять власники таких будинків? Будинок псують, псують, псують, руйнують внутрішні перегородки, вдбуваються різні процеси, в підсумку, будинок вивляється під загрозою обвалу, такий будинок розбирають, розказують", що ледве не киян врятували, що будинок розібрали. На справді, мета таких забудовників - це знести цей будинок і побудувати більш рентабельну споруду.

Вулиця Алли Тарасової, ріг Щекавицької та Межигірської, Златоустівська 12, Ярославів вал 15, Лютеранська 32 - це лише короткий перелік адрес, на яких стоять обгорілі й напівзруйновані старовинні будинки. Зазвичай, кажуть, що покинуті оселі палять безпритульні. Та кияни цьому не ймуть віри.

Наталя Василівна, мешканка м. Києва:

- Нужно было до такого состояния не доводить, а завели - значит, что-то хотят сделать.

Дбати про старовинні будинки мають спеціальні пам'яткоохоронні служби. Утім вони зазвичай обмежуються тим, що просто констатують уже постфактум - так пам'ятка була, але тепер вона зруйнована.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален
Ya learn something new erevyday. It's true I guess!
Jermajesty 01.07.2011, 06:39 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.