Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У 2011р. в Україні сталося понад 100 випадків нападу диких тварин на людей

8 липня 2011, 10:52
Дата ефіру/події: П’ятниця, 8 липня 10:52

З початку 2011 року в Україні сталося більше сотні випадків нападу диких тварин на людей. Вовки, ведмеді та рисі дедалі частіше забрідають на заселену територію і диктують свої правила гри. Як поводитися в разі зустрічі з хижаком?

Не думала й не гадала Ганна Яківна на Сумщині, що на дев'ятому десятку років доведеться змагатися з величезним вовком. Страшні ікла роздерли бабусі руку, але каже, то пусте, старшій сестрі звір мало не перегриз горла.

Ганна Бабич, постраждала:

- Він із погреба - і на Олену. Олену повалив, а вона кричить: "Спасай мене!" А у мене ж сокира - не шукала я ж нічого. Ухватила - да як тріснула по голові!

Від цього обійстя сіромаха подався гуляти селом. 16-річний Олексій саме йшов рибалити.

Олексій, житель с. Бондарів:

- Заскочив на дерево, а хлопці - на сусіднє. Гирчав, вив, страшне, що робив.

Хлопець просидів на деревах хвилин 30, доки хижак обрав іншу розвагу: бігав обійстями й роздирав собак. Хазяйнував майже добу, зрештою, місцеві його застрелили. Звір виявився скаженим.

Марія Палькіна, керівник відділу хижих тварин Київського зоопарку:

- Нормальный здоровый зверь уйдет в сторону. Яркими признаками болезни могут быть животные с пеной у рта, то, что оно идет в лоб и интересуется человеком - это не есть нормально.

Нині в Україні популяція хижих тварин невпинно скорочується. Намагаючись бути якнайдалі від людей, вовки, ведмеді та рисі обирають для мешкання найглухіші закутки природи. Коли ж фатальної зустрічі зі звіром не уникнути, фахівці радять дотримуватися елементарних правил.

Марія Палькіна, керівник відділу хижих тварин Київського зоопарку:

- Сохранять спокойствие, и задком-задком, постепенно, не прибегая к панике, не обращаться в бегство, отходя назад. Можно попробовать оставлять личные вещи, но не бросать ему в морду, а в сторону. Отвлекать его внимание и отходить в сторону.

Ці прості правила якраз і порушила тридцятирічна мешканка Луганщини. Її неочікувана зустріч із хижаком мало не закінчилася трагедією. Коли жінка побачила ведмедя, що утік із місцевого зоокуточка, одразу кинулася навтьоки. Клишоногий швидко наздогнав утікачку.

Ігор, свідок:

- Разворачиваемся - а там медведь женщину это. Я побежал, бегом медведя за ухи начал оттягивать. Девчатам кричу: "Оттягивайте, я его не удержу!" Я его оттянул - он меня скинул, опять на нее кинулся. С третьей попытки оторвали.

Марія Палькіна, керівник відділу хижих тварин Київського зоопарку:

- В случае медведя убегать безполезно. Он развивает скорость от 50 до 70 километров на рывке.

Фахівці наполягають: після нападу дикого звіра терміново звертайтеся до лікарні. Рани й подряпини на тілі слід одразу продезінфікувати та забинтувати.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС у Київській області:

- Коли кровотеча після укусу не дуже сильна, не намагайтесь її відразу зупинити. Тому, що разом з кров’ю з рани вимивається слина тварини, яка може вміщувати вірус сказу. Це один із найнебезпечніших чинників під час укусу хижої тварини.

Правильні дії людей запобігли кровопролиттю на Чернігівщині. Коли в село зайшла скажена рись і почала кидатися на свійських тварин та людей, майже всі місцеві зачинилися по домівках. Звірина бешкетувала кілька годин, аж поки її не застрелив дільничний.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.