Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В Ірпені влада роздала під забудову землю біля братської могили

28 липня 2011, 12:39
Дата ефіру/події: Четвер, 28 липня 12:39

Будинки на кістках. В Ірпені, під Києвом, місцева влада роздала під спорудження вісім ділянок землі. Місцеві мешканці обурені таким свавіллям, адже поряд з імовірною забудовою - братська могила. В скандальній ситуації розбиралися наші кореспонденти.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Сосни біля братської могили, в якій поховано 57 воїнів, скоро можуть зрубати. Місцеві депутата роздали цю територію під забудову.

Ліс і наближеність до Києва тягнуть до Ірпеня забудовників як магнітом. Тут майже не лишилося зелених зон, не огороджених парканом і не переданих комусь у власність. Та Ірпінські депутати пішли далі - вирішили роздати землю навіть біля братської могили. Місцеві шоковані таким рішенням, адже це чи не останні зелені насадження в мікрорайоні.

Марина Михайлівна, мешканка м. Ірпеня:

- Мы тут уже 50 лет, и этот парк, этот памятник - мы ходим, убираем его, такого же нельзя делать.

Здивувало таке рішення влади й істориків. Вони припускають: у цій землі можна знайти ще чимало останків солдатів.

Анатолій Зборовський, директор Ірпінського історико-краєзнавчого музею:

- В листопаді 43-го саме звідси почалося визволення Ірпеня від окупантів, тут вступили радянські воїни, і тут вони окопалися, в цьому районі, і потім німці повернулися, а згадують - у хлопців не було патронів. І тут же їх перебили.

Володимир Дорофеєв, перший заступник голови громадської організації:

- Часть этих убитых попала в эти окопы, а часть - в эту могилу. На основании закона про охрану культурного наследия, это место является объектом культурного наследия.

Та депутатам, вочевидь, не до культурної спадщини. Місяць тому шматок землі біля братської могили віддали вісьмом людям під забудову. Ця жінка - власниця однієї з ділянок. На протести обурених ірпінців не зважає. Каже, наділ вона викупила, і має намір тут спорудити дві п'ятиповерхівки.

Власниця ділянки:

- Слушайте, может, вы ко мне сейчас все в трусы полезете? Я - третий хозяин, вы ко мне не можете каких-то претензий иметь.

Народ йде шукати правди до мерії. Там про виділену землю не знають, навіть депутати, які, за документами, й дозволили будівництво.

Сергій Тишин, депутат Ірпінської міської ради:

- Ми против, мы хотим хотим скасовать.

- А як ви видавали?

- Еще раз повтряю: мы не голосовали за это.

- А яким чином тоді ці землі?

- Для нас самих это загадка. Это преступление и коррупция, мы не голосовали.

Заступник мера лише розводить руками і обіцяє розібратися. Не може й пояснити, як Ірпінь вже кілька років живе без генерального плану забудови міста, а землю все одно роздають, і на ній будують.

Микола Головкевич, перший заступник Ірпінського міського голови:

- Місто живе без плану.

- А як ви роздаєте землю?

- Ми не роздаємо - все роздали до нас попередня каденція депутатів.

- А конкретно братську могилу?

- Роздала ця каденція депутатів.

Місцеві налаштовані рішуче: кажуть, землі не віддадуть. Хочуть, аби сосен не чіпали й біля могили не будували. А це місце назвали парком Перемоги. Відповідного листа віддали мерові. Тепер чекатимуть рішення.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.