Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 30 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Тепер водії мають право не віддавати водійські права інспектору ДАІ

18 серпня 2011, 14:37
Дата ефіру/події: Четвер, 18 серпня 14:37

Між двома вогнями. У такому становищі опинилися українські водії. Для них керівництво ДАЇ підготувало черговий сюрприз - прав можна не давати інспекторові, а просто їх показати. Утім, така ініціатива суперечить іншим законам України. Як показувати своє водійське посвідчення?

Борис Сачалко, кореспондент:

- Ще одна новація від українського ДАІ. Про неї, буквально, кількома рядками йдеться у законі, що відміняє техогляд. А мова там про те, що у разі порушення ви можете не передавати свої права інспектору, як це було раніше, а всього лише показати їх.

Раніше за таке могли посадовити на 15 діб - за статтею про непокору міліції. У зміненому законі написано: ви повинні передати своє посвідчення, якщо інспектор сумнівається, чи воно справжнє.

Наталя Сторожик, керівник відділу УДАІ м. Києва:

- І лише в тому випадку, якщо працівник ДАІ візуально визначає, що ці документи мають там підробку, або явні підробки, то тоді він просить їх передати для того щоб скласти протокол.

Така ініціатива, начебто, повинна побороти корупційні схеми - адже даївець хабара бере лише у службовій машині. А тепер повинен складати протокол біля авта порушника. Утім, водії не збагнуть, як інспектор це робитиме.

Водії:

- Это чисто человеческий фактор.

- Ну, хорошо, а как же в темное время суток?

- Это что фонарь у него должен быть.

- Как же он запишет?

- Через окно.

Зміна лише заплутала роботу ДАЇ, кажуть юристи. Раніше водій мав передати посвідчення на першу вимогу інспектора. Таку норму визначали чинні тоді закон і правила дорожнього руху. Тепер закон змінили, а правила - ні. Тож новація двояка - даївці, як і раніше, можуть вимагати документ, але посилаючись на правила дорожнього руху. Експерти ж одностайні: закон сильніший.

Ростислав Шапошников, юрист:

- А это - подзаконный нормативный акт, и принимаются кабмином. А закон принимается верховной радой - избранниками народа Украины. И если правила не соответствуют закону, важнее закон. И любой суд оправдает вас, что передача прав - это незаконное требование. Незаконное.

Таку юридичну колізію швидко угледіли в ДАЇ. Найближчим часом вислів "пред'явити для перевірки" мають намір змінити на "передати". А доти - водії в непевному стані. Юристи радять чинити згідно з нинішнім законом, міліціянти просять не провокувати суперечок. У кермувальників на найближчі місяці своя логіка.

Водій:

- Ну, лучше, чтобы не останавливал. Лучше, чтобы не нарушать.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.