Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Волині через отруєння грибами померла 6-річна дитина

13 вересня 2011, 14:58
Дата ефіру/події: Вівторок, 13 вересня 14:58

І знову смерть від отруєння грибами. Цього разу на Волині. Пенсіонерка переплутала бліді поганки з печерицями, й нагодувала грибним супом родину. Після такого обіду шестирічна дитина померла. Батько хлопчика впевнений: малого не так лікували.

З родини Радчуків смакували бабусин обід п'ятеро. До місцевої клініки потрапили троє - двоє діток цього чоловіка та його брат. Щоправда, звернулися вони до лікарів тільки на на третій день. Найгірше почувався 6-річний Ярослав.

Олександр, батько померлого хлопчика:

- В середу нас капали, в четвер нас капали, в п'ятницю зранку стало серйозне загострення в Ярослава. Почав сильно кричати, таке враження, що болить живіт. Намагався згорнутися калачиком, гриз кулачки зубами. Я зрозумів, що з дитиною погано, коли мені подзвонила дружина і сказала: "Саша, приїжджай, тут з дитиною нічого ніхто не робить".

Лікування не допомагало, бо медики не зробили аналізу на збудника інфекції, кажуть рідні дитини. Малого рятували від отруєння ковбасою. Натомість лікарі кивають на батьків.

Наталія Кришук, заввідділу Ківерецької районної лікарні:

- З тих харчових факторів, які вказувала родина, вони називали ковбасу, куплену в Луцьку, і називали сметану, яку їли з дерунами дома. Дітей вже везли у лікарню, і фельдшер допомоги швидкої запитував, чи не їли ці діти гриби, бо така була рвота. Але мати заперечила цей факт.

Стан маленького пацієнта гіршав, і його транспортували до Луцька. В реанімації обласної дитячої лікарні Ярослав впав у кому. Так і помер, не приходячи до тями. Тим часом, двоє його старших родичів почали одужувати.

Олег Тацюн, заввідділу Волинської обласної дитячої лікарні:

- Що є небезпечним при будь-якому отруєнні грибами? Це те, що батьки затягують час звертання до лікарів. При блідій поганці треба зразу - чим раніше починається терапія, тим більше шансів вижити.

Однак рідні померлого впевнені: винні в усьому некваліфіковані медики з району.

Олександр, батько померлого хлопчика:

- Хочу сказати, що за ці дні, поки мої діти лежали, аналізів крові ніхто у них не брав. Тобто, лікування проходило наосліп. Я пізніше вже дізнався від луцьких лікарів, що аналізи, якщо би вчасно були б взяті, то би відразу виявили, що це не звичайне харчове отруєння, а отруєння грибами.

Фахівці кажуть: годувати грибами малечу, хай навіть стовідсотково їстівними, небезпечно.

Лідія Уяс, лікар-гастроентеролог:

- Дітям до 10 років грибів категорично їсти не можна. Ні супу, ні грибів, нічого. Не спрацьовує ще ферментна система, яка переробляє гриби. Можливо, і старшим до 14 років теж не можна, а до 10 - так точно!

Цьогоріч на Волині зареєстровано шість випадків отруєння грибами. Головно, люди страждають від блідої поганки, яку сприймають за їстівну печерицю. Медики вкотре наголошують на "золотому" правилі тихого полювання.

Лариса Дудковська, заступник головного санітарного лікаря Волинської області:

- Не потрібно збирати грибів, яких ви не знаєте. Не потрібно збирати гриби у місцях, які не визначені, парки, залізнична колія, городи, поля. Не потрібно збирати старих грибів, які переросли, бо вони часто міняють вигляд, і можна сприйняти їх не за ті, гриби, які є їстівними. От, як правило, на таких помилках і попадаються наші грибники.

Олександр Стернічук, Інна Суховерхова.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.