Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Головними контрабандними товарами україно-польського кордону стали авто та зброя

12 жовтня 2011, 10:43
Дата ефіру/події: Середа, 12 жовтня 10:43

Цигарки й горілка в минулому, на часі - пістолети й автівки. Отак змінили пріоритети лиходії, що перетинають українсько-польський кордон. Лише цьогоріч через міжнародний пункт перепуску "Устилуг" вони намагалися провезти 19 одиниць вогнепальної зброї. Завадили контрабанді досвідчені прикордонники.

Ці двоє - не розлий вода. Інспектор прикордонної служби Віталій Кравчук і його вірна помічниця вівчарка Бессі. Тварині лише півтора року, а на її карбі виявлень забороненого вистачить ще на п'ятьох собак. Свіжий приклад - снайперська гвинтівка.

Віталій Кравчук, інспектор прикордонної служби пункту перепуску "Устилуг":

- Водій вів себе знервовано, і зразу була підозра, що він щось приховує у даному транспорті. Була застосована службова собака Бессі, після чого цей транспортний засіб був виведений на червоний коридор, і була виявлена зброя нарізна. Гвинтівка з обтичним прицілом. Вона була схована у конструкційних особливостях транспортного засобу.

Прикордонник пригадує: всі деталі зброї шукали годину, позаяк завбачливий німець розібрав її на фрагменти. І якби не добрий нюх помічниці, контрабанда опинилася б потойбіч Бугу. Як знайшли гвинтівку, інспектор демонструє на прикладі захованого у крилі авта м'ячика. У нього характерний запах, і коли собака його чує, не знаходить собі місця.

Увесь цьогорічний здобуток Бессі і її годувальників, зелених беретів пункту-перепуску "Устилуг" - ось на цих слайдах. Такому арсеналові позаздрить навіть найперебірливіший колекціонер. Вогнепальний крам везли, головно, з України до Польщі. Там, кажуть, він у рази дорожчий.

Ярослава Мельник, прес-офіцер Львівського прикордонного загону:

- Протягом 2011 року було затримано 19 одиниць зброї, серед якої - пневматична, гвинтівки, пістолети. А також були знайдені штик-ножі часів Великої Вітчизняної.

Ще один бізнес по-сучасному - вивезення з України крадених автівок. Так нещодавно співробітники переходу "Устилуг" затримали двох мешканців Київщини. Перетнути кордон вони намагалися машиною преміум-класу. А що на липові документи, шахраїв не лякало. Та махінацію молодиків викрили ураз.

Сергій Саранча, заступник керівника відділу прикордонної служби Пархоменкового:

- Наклейка належності до держави-реєстрації була свіжою, поліс страхування цивільної відповідальності власника був виписаний тією датою, коли здійснювався перетин кордону. Була проведена експертиза працівниками ДАІ, і на підставі цього було встановлено, що дійсно, в цій машині кустарним методом було змінено номер кузова.

Тривалість зміни на кордоні - 12 годин. Коли одна група зелених беретів оглядає транспорт, інша "намотує" кілометраж обабіч контрольно-слідової смуги. Хоч завдання, зрештою, в них однакові: зберегти держкордон недоторканним.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.