Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як вибрати безпечний електронагрівальний прилад?

21 листопада 2011, 12:06
Дата ефіру/події: Понеділок, 21 листопада 12:06

З наближенням морозів в Україні стрімко зростає попит на електричні обігрівачі. Та, за статистикою, іспиту на пожежну безпеку не складає кожен другий такий прилад. Як не припуститися фатально помилки під час вибору домашнього теплоносія?

Лише кілька хвилин після ввімкнення - і новенький олійний обігрівач димить. Ще трохи - і від перегріву почне плавитися шнур. Та наробити шкоди цьому горе-приладові не вдасться: він на випробуваннях у сертифікаційному центрі.

Михайло Нечипоренко, інженер-випробувач електротехніки:

- Імітувалася ситуація, яка можлива вдома, де стоїть такий нагрівач. Ми перевернули нагрівач і подавали на нього напругу живлення, стандартну напругу живлення.

Саме такий електричний монстр два тижні тому забрав життя двох трирічних малят на Одещині. П’ятеро дітей гралися біля ввімкненого олійного приладу і перекинули його. За лічені хвилини полум’я охопило весь будинок. Трьох дітлахів батьки встигли вихопити з вогняної пастки, а ось двох інших виносили вже рятувальники.

Григорій Бурлака, керівник Любашівської районної лікарні:

- Доставили в реанімаційне відділення. Але коли начали определять життєздатність - дитина була вже мертва. Тому її зразу переправили в морг. А через хвилин 15 доставили іншу дитину, яка зовсім згоріла.

За словами фахівців, трагедії могло й не статися, якби люди придбали якісний товар. Вибираючи нагрівальні електроприлади слід пам'ятати кілька простих правил:

1. Купуйте лише сертифікований товар. Продавець повинен надати всі документи.

2. Віддавайте перевагу товарам відомих торговельних марок. Виробники техніки зі світовим ім’ям ніколи не заощаджують на безпеці.

3. Звертайте увагу на ціну.

Анатолій Гиндикин, керівник науково-технічного випробного центру:

- Як кажуть, дешева рибка - та погана юшка. Я не думаю, що за 50 чи 49 гривень варто купувати. Там є економія і на матеріалах, і на комплектуючих, і на конструкції і на випробуваннях - економлять уже на всьому.

Коли ж лиха уникнути не вдалося і ваш обігрівач таки пустив до оселі червоного півня, не панікуйте.

Вікторія Рубан, помічник керівника ГУ МНС України в Київській області:

- Треба намагатися сухою цупкою тканиною вимкнути прилад з розетки. Вже після цього накрити такою ж цупкою тканиною сам електроприлад і викликати працівників рятувальної служби. Ні в якому разі не треба намагатися гасити електроприлади водою, тому що це може спровокувати замкнення і ще більші наслідки.

За статистикою МНС, від початку року через неякісні електроприлади в Україні сталося майже сім тисяч пожеж. Вони забрали життя понад двох сотень людей.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.