Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Грабіжники у Києві заволоділи ізотопом міді на 47 мільйонів доларів

11 квітня 2012, 10:00
Дата ефіру/події: Середа, 11 квітня 10:00

У Києві - пограбування століття! Чоловіка серед білого дня обікрали на 47 мільонів доларів. Розбійники зустріли жертву на виході з банку. Та ніс він не гроші й не коштовності, а супердорогу хімічну речовину.

Звичайне пограбування на одній з київських вулиць перетворилося на резонансне буквально за кілька хвилин. Саме стільки часу знадоьилося жертві нападу, аби розпоаісти міліціянтам - в нього забрали майже 14 кілограмів ізотопу міді. Ринкова вартість одного грама речовини майже три з половиною тисячі доларів. Тож, якщо порахувати, в руках грабіжників опинилося 47 мільонів "зелених". 

Ігор Михалко, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Постраждалий тримав в одному з відділень банку цей ізотоп міді, і потім він шостого числа вирішив забрати, і коли виніс одну коробку, виніс другу - і в цей момент нападники відібрали коробки.

 Уже за півгодини шістьох підозрюваних затримали. Одного з них давно шукали за пограбування на Донеччині. Вилучили і коштовну речовину. Та перед цим заміряли рівень радіації. Експерти запевнили - усе в нормі. Чи шкідлива сполука, яку відкрито возили містом, журналісти "Свідка" запитали в Анатолія Бурбана, завідувача кафедри хімії. Професор заспокоює: хоч ізотопи міді дійсно радіоактивні, та небезпеки не становлять.

Анатолій Бурбан, доктор технічних наук:

 - Радіоактивні ізотопи, вони дуже короткоживучі. Більшість - це секунди, долі секунди. Скоріше за все, що це ізотоп 63, 65. Їх і випускають промислово. Їх отримують методами ядерного бомбардування, відповідно дуже складне обладнання, і отримують дуже в малих кількостях. І, звичайно, вартість дуже значна.

Хімік пояснює - попит на таку рідкісну речовину є у головному в медицині.

Анатолій Бурбан, доктор технічних наук:

- Ці ізотопи використовуються дуже широко в медицині, радіобілології, але не такі, які вони є - з них шляхом ядерного бомбардування виготовляють цинк 62 і купрум 64, які використовують для діагностики раку, для боротьби з раковими захворюваннями, а ізотоп 65 - для боротьби з кишковошлунковими захворюваннями.

Тож боятися киянам, що вулицями ходили люди з кілограмами радіоактивної речовини, не варто. Здоров`ю містян вона не нашкодила. Непереливки тільки шістьом грабіжникам. Тепер їм доведеться відповідати за законом. 

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.