Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 23 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

25-річний чоловік відсидить чотири з половиною місяці за тролінг

13 квітня 2012, 11:05
Дата ефіру/події: П’ятниця, 13 квітня 11:05

Наруга в Інтернеті - це образливо, але на кримінальну відповідальність не тягне. У вітчизняному законодавстві поки не зазначили, як контролювати віртуальний простір. Тим часом лайки та нецензурщини там чимало.

Шон Дафі - двадцятип'ятирічний психічно нездоровий чоловік. Він залишав шаржі і глузливі коментарі на сторінках у соціальних мережах людей, які пішли з життя. Його ув`язнили на чотири з половиною місяця. Це чи не вперше в світі людину покарали за тролінг - саме так такі дії називають користувачі Інтернету. Тролі - це здебільшого провокатори. 

Олексій Шевченко, інтернет-експерт :

- Человеку допустим не нравиться, что написал другой человек и чтобы сбить его с мысли, он пишет что угодно - не по теме, по теме как-то каверзно, на все положительные вопросы отвечает негативно, уводит в другое русло, приводит липовые аргументы.

Прикладів тролінгу чимало і в Україні. Ось приміром, група пам'яті Оксани Макар в одній із соцмереж. Тривалий час тут писали образливі коментарі про  дівчину і за життя, і вже після її смерті. Утім, нині цю спільноту закрили.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

В Інтернеті більшість сміливі, бо це простір анонімності. Писати можна все, що завгодно. Просто тому що поганий настрій. Особливо, коли немає змоги виплеснути негатив у реальному житті.

Психологи припускають - тролять люди зазвичай через власні комплекси або власну неприємну життєву ситуацію.

Тетяна Подольська, психолог:

- Может быть в силу каких-то возрастных особенностей они не знают других механизмов, как это выплеснуть, у них есть инет и так - оставшись неизвестным, можно какого-то облить грязью и тебе на какое-то время станет хорошо.

Це якщо тролінг не робота. Бо нині його використовують вже як піар-технологію: замовляють, щоби принизити конкурентів.

Олексій Шевченко, інтернет-експерт:

- Люди заказывают в агенствах профессиональных троллей, уже год существует такая профессия, люди зарабатывают от 300 до 1500 долларов.

Експерти кажуть - з провокаціями боротися марна справа. Навіть правоохоронцям не до снаги. МВСівці візьмуться хіба за наругу в соцмережах у бік релігійних і національних меншин або прямі погрози вбити.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- В даному випадку - ніхто за те, що людина когось образила в інеті, порушувати 185 - по хуліганству не зможе, ще нашим законодавцям потрібно багато попрацювати, щоб врегулювати це питання, за якою статтєю, як відповідати, якщо образив в соцмережах.

Спробувати відстояти честь і гідність можна в суді. Утім, ліпше просто на тролінг не зважати. 

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.