Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Через перенапругу на Івано-Франківщині сталася пожежа

18 квітня 2012, 11:30
Дата ефіру/події: Середа, 18 квітня 11:30

Лихо сталося для мешканців одного з під'їздів багатоповерхівки в Калуші Івано-Франківської області. Вони за кілька хвилин залишилися без побутової техніки, електроенергії, а одна сім'я навіть без власної оселі. Через перенапругу в електромережах у людей погоріло все. Такий висновок пожежно-технічної експертизи МНС. Зайнялося від невимкненого комп'ютера.

Тетяні не поталанило найбільше. Вона вибігла до крамниці, а коли повернулася за годину - побачила замість квартири згарище. Вогонь знищив усе - меблі, одяг, документи. Добре, що вдома не було дітей, каже жінка. 

Тетяна Гип'як – постраждала:

Відкриваю двері і стоїть вже димова стінка, що вже в квартиру ввійти було неможливо. Я почала кричати, сусіди викликали пожежників і швидку допомогу, бо було зле. Я дуже богу дякую, що дітки на той момент не були вдома, хоча неодноразово їх закривали.

Люди нарікають на електриків. Кажуть, напруга стрибала тут частенько. Багато хто встановив стабілізатори й запобіжні автомати. Не допомогло. Згоріла вся побутова техніка в усьому під'їзді.

Роман Гип'як – постраждалий:

Зимою бувало, шо падала напруга до 170, а бувало, що зростало до 280. Я маю справу з електроенергією, по спеціальності інженер, можу оцінити, що робиться. Щоб нормалізувати, мусили ставити якийсь захист. 

Тетяна, мешканка будинку:

То такий тріск був, я на кухні якраз була. Я подивилася на котел на стабілізатор, а там 380 і я  кинулася виключати все, що могла.

На руках у погорільців висновок пожежно-технічної експертизи. Там чітко написано - зайнялося через коротке замкнення внаслідок перенапруги. Проте енергетики все заперечують.

Олег Дутка - керівник Калуського РЕМ (телефоном):

Могло виникнути навпаки - спочатку була пожежа, яка виникла внаслідок несправності одного з побутових приладів, зокрема блок безперебійного живлення комп'ютера побутового, який був ввімкнений в кімнаті, господарі залишили без нагляду.

Сім'я погорільців вирішила судитися з енергетиками і звернулася по допомогу до експерта.

Віталій Чащин - незалежний судовий експерт:

- Збитки завдано по рухомому майну на 100 тисяч гривень. Якщо би ця справа набула резонансу відповідного громадськості, то частина могла би бути відшкодована без суда.

У РЕМі вважати себе відповідальними та відшкодовувати завдані збитки людям не поспішають. Кажуть - триває розслідування.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Вигорають цілі села - компи, холодильники, котли - в мукачеві кілька років тому

мережі приватизивані , а коли і державні були - приходить електрик - каже в мене одного тестер повірений, а у вас сміття китайське з базару - а в нього на приладі 220 вольт завжди.

в городку на ратуші було роками всі три фази по 280 вольт, і мер нічого зробити не міг

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.