Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 20 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Сучасних рабовласників затримано на Полтавщині

19 квітня 2012, 10:36
Дата ефіру/події: Четвер, 19 квітня 10:36

На Полтавщині затримали рабовласників. Налагодили бізнес безробітні мешканці селища - спочатку в районі, згодом - в інших областях шукали молодь із малозабезпечених родин. Пропонували пристойну зарплату за працю в сільському господарстві. Та на місці хлопці й дівчати розуміли, що стали невільниками. Утім, втекти вже не могли.

Ліжка щільними рядами, бруд, обшарпаний двоповерховий будинок і поля навкруги. Так близько року жили і працювали молоді хлопці та дівчата в одному з сільських господарств Вінниці. Робота важка, але за пристойні гроші - обіцяли роботодавці.

Постраждалий:

- Мені друг предложив роботу, однокурсник. Він із босом там договорився, щоб зібрати бригаду і поїхати у Вінницю на обрізку.

О четвертій уже в полі, додому - присмерком. На обід - баланда, замість душу - один тазик води на двадцятьох. На додачу - наприкінці місяця замість обіцяних двох із половиною тисяч гривень лише сотня. Друзі вирішили повертатися додому.

Постраждалий:

- Там три місяці проробили, ми із другом хотіли додому їхати. Він почав бити мене і друга і казав, що нікуди ми не поїдемо. І бив кулаками, ногами, палкою по голові.

Паспорти, мобільні телефоні одразу відбирали. Тікати було нікуди. Так, у полоні, дармову робочу силу тримали майже рік.

Валентин Кириченко, в.о. керівника відділу УМВС України в Полтавській області:

- Дані особи працювали від 9 до 12 місяців. Загальна сума отриманих грошей становила від 50 до 500 гривень.

Заявами про зникнення родичів люди засипали райвідділки. Врешті правоохоронці виходять на слід зловмисників. Двоє мешканців Полтавщини, ромського походження. Це мав бути добрий бізнес - переконують затримані.

Затриманий:

- Я возил на своей машине, подвозил. Я с людьми разговаривал, что буду рассчитываться от выработок, понимаете, 50 на 50. Заработал, например, три тысячи - полторы тысячи мне, полторы тысячи ему. И люди согласны были, поехали на работу.

За роботу платили власники полів. Вони й підвели з розрахунками - нині твердить циган. Віддавали частинами і невчасно, тож людям був змушений платити копійки. Утім, графік і робота були не надто важкі.

Затриманий:

- График был, в 8 часов утра они шли на завтрак, где-то в пол девятого мы выходили на поле. Есть нам давал колхоз, ну правда, мяса не давали, ничего не давали, трудно, условно трудно. Чистили деревья зимой, летом - дичку резали, посадки чистили, на клубнике были.

Хто, скільки і за які гроші працював у ділків - ще з'ясовують слідчі. Та вже визначили - з кожного такого кріпака нагріли руки на десятки тисяч гривень. Рабовласникам тепер загрожує до 12 років ув'язнення.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
IJWTS wow! Why can't I think of tihngs like that?
Bobby 06.06.2013, 09:00 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.