Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 15 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Співробітники КДБ розповіли про перші дні аварії на ЧАЕС

26 квітня 2012, 10:20
Дата ефіру/події: Четвер, 26 квітня 10:20

Вони - чи не єдині, хто в перші дні аварії на ЧАЕС не одягали респіраторів і захисних костюмів. Вони оберігали перших осіб Радянського Союзу в Чорнобилі. Та попри серйозну підготовку, вони, як і решта, виявилися безсилими перед радіацією. Перші дні трагедії очима співробітників дев'ятки КДБ. 

Дев'ята служба КДБ - аналог нинішнього управління держохорони. Та попри близькість до перших осіб, для кадебістів аварія на ЧАЕС стала несподіванкою - як і пересічні громадяни, вони дізналися про трагедію лише згодом.

В'ячеслав Онуфрієв, співробітник 9-ї служби КДБ України 1986 року:

- Первая информация прошла слушком таким небольшим накануне 1 мая. Я не могу сказать, кто скрывал, во всяком случае наша служба прямо оповещена не была и мы все работали в полном объеме.

На відміну від свого колеги Євген Головня про лихо дізнався особисто. В арсеналі технічних засобів охоронці мають пристрій на кшталт лічильника Гейгера. Під час підготовки до параду прилад почав зашкалювали.

Євген Головня, співробітник 9-ї служби КДБ України 1986 року:

- Но тоді різницю між тим, що було перед цим, ми використовували, і тим, коли це було на перше травня. Ми були в 4 ранку і відчули цю різницю.

- А де це було?

- На Хрещатику.

Одними з найперших про аварію дізналися керівники дев'ятки. Нині зізнаються - розмови про це забороняли.

Володимир Никитюк, перший заступник керівника 9-ї служби КДБ України 1986 року:

- То, що це була страшна звістка, про це ніхто не говорив, просто потрібно було догадуватися, були получені дані із своїх джерел, ми не могли ні з ким ділитися, я знав, що це дуже серйозно.

У перші дні аварії державні охоронці вирушили до епіцентру аварії. Вони мали убезпечити маршрут і місця перебування поважних делегацій. Водночас розуміли, що перебування в зоні небезпечне. Та попри це вони чи не єдині, кому не видавали респіраторів та захисних костюмів.

Євген Головня, співробітник 9-ї служби КДБ України 1986 року:

- Люди були в халатах, шапочках, респіраторах, а ми були в костюмах, галстуках, туфельках.

Костянтин Пироженко, співробітник 9-ї служби КДБ України 1986 року:

- Нам не давали запобіжників і даже ще раз виїжав, і потім ще, я не знаю, скільки ми отримали. Але той костюм, в якому я був 2-го числа, довелося його закопати в целофановому пакеті.

- А де закопали?

- На Оболоні під озером.

Оперативники пригадують - паніки не було. Це тому, що не всі ліквідатори усвідомлювали силу безконтрольного атому.

В'ячеслав Онуфрієв, співробітник 9-ї служби КДБ України 1986 року:

- Молодые ребята, солдаты, которых привезли в Чернобыль, до пояса разделись - солнечный день, был ветер, шел от станции. Разделись, загорали. На все увещевания не делать этого относились весьма.

Свою дозу опромінення тоді отримали і співробітники Комітету держбезпеки. Та про шкоду  здоров`ю чоловіки воліють не говорити. Щороку ветерани  державної охорони України приїздять на ЧАЕС вшанувати ліквідаторів. Кажуть, як і всі тоді, вони просто виконували свою роботу.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.