Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 18 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Чиновники обіцяють відродження Чорнобиля

27 квітня 2012, 08:44
Дата ефіру/події: П’ятниця, 27 квітня 08:44

26-го квітня 26-та річниця трагедії на Чорнобильській атомній станції. Це лихо перекреслило долі сотен тисяч людей, перетворивши їхні домівки на моторошне слово - зона. 

Поетеса Наталія Ненюк раз на рік прижджає в село, якого вже давно немає на жодній географічній мапі. Майже півгодинна мандрівка непролазними хащами, й жінка на місці. Двадцять шість років тому тут була її рідна домівка.

Наталія Ненюк, поетеса:

- Ця вулиця була дуже широкою. Вулиця мого дитинства. Тут роз'їжджалися два автомобілі, а зараз в це дуже важко повірити насправді. Ось груша - бачте, вона ще жива і буде цвісти, напевно. Все-таки дерева живуть.

Рідне село пані Наталі зазнало смертельного удару сусідки-атомної одним із найперших. Жінка згадує, як менш ніж за добу після аварії життя навколо просто зупинилося.

Така сумна доля судилася більше ніж сотні населених пунктів Київщини. Внаслідок аварії на ЧАЕС рідні домівки втратили майже двісті тисяч людей. Тепер усі вони - переселенці.

Отець Володимир, священик:

- Був пожарним, респіраторщиком. Якраз заступив з 25 по 26 на смену. Як зорвалася атомна, поступив сігнал тривоги. Де упав графіт, де упала вода - нас поставили. Із нашого караула, хто виїжджав, осталося нас токо двоє.

Отець Володимир теж із мертвого тепер села. Ось тільки чверть століття тому служив не Богові, а державі. Каже, коли вцілів після страшної аварії - дав обітницю стати священиком. Нинішня весна в Чорнобильській зоні особлива. Журналісти на власні вуха чули пташиний спів, бачили метеликів та комах - усе те, що за підвищеного радіаційного фону просто неможливе. Та й лічильник Гейгера навіть у  найглухіших хащах сповнював оптимізмом.

Марія Урупа, мешканка с. Паришева:

- Каждий год приходять брать аналізи. Беруть землю, із колодца воду беруть каністру, молоко брали, картошку, кукурудзу, гарбузи. Привозять бумажку з печаттю. Кажуть, молоко ваше можна і дитяті употреблять. Все у вас чисте.

Місцеві зазначають: життя в зоні потроху налагоджується. Що за останні роки позаштатних ситуацій у Чорнобилі не було - запевняють і рятувальники.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ МНС України в Київській області:

-  Для збереження досягнутого рівня безпеки виконується комплекс заходів з підтримання енергоблоків у безпечному стані. У будівлях і спорудах підтримується необхідна температура, проводяться ТО і планові ремонти обладнання.

Надії на поступове очищення тридцятикілометрової смуги навколо хворої станції не полишає й держава. Зі слів урядовців, нині створюється спеціальна науково обґрунтована програма з поетапного відновлення уражених радіацією площ.

Микола Азаров, прем`єр-міністр України:

- Есть все основания наконец восстановить, вдохнуть жизнь в эти опустевшие, безжизненные территории, города, населенные пункты. А это все и рабочие места, и дополнительный доход нашему бюджету и нашей стране.

А ще поблизу Чорнобильської АЕС планують створити міжнародний дослідницький центр. Обіцяють - саме там випробовуватимуть технології швидкого очищення грунту від шкідливих речовин.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.