Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Київпастранс планує ввести онлайн-карту транспорту

18 травня 2012, 10:34
Дата ефіру/події: П’ятниця, 18 травня 10:34

Нудне очікування транспорту - вже в минулому. Адже невдовзі кожен, хто користується автобусами, тролейбусами, трамваями і маршрутками, зможе стежити за рухом обраного засобу. Он-лайн. Київпастранс розпочав перемови з компанією Гугл про те, аби на її карті з'явилися схеми пересування комунального транспорту. Детальніше про новацію, котра, до речі, вже себе зарекомендувала в деяких містах.

- Куда мы так летим? Что у вас получается? 7 минут нагона? 7 минут? Ну какая разница, график есть, часы есть?

Оце - диспетчерська служба, що стежить за рухом усього комунального транспорту столиці. На кожному моніторі - певний маршрут. За допомоги джіпіес інженер бачить, з якою швидкістю й куди прямує конкретний автобус чи тролейбус.

Алла Лемішко, керівник центральної служби Київпастрансу:

- Зеленим кольором - це свідчить, що машина рухається згідно розкладу руху з допустимим відхиленням, червоним - машина їде з відставанням від свого розкладу. В даному випадку на 27 маршруті введено оперативне положення в зв'язку з скупченням автотранспорту по вулиці Гетьмана.

Чітке дотримання графіку руху - ось основне завдання, яке ставлять нині перед водіями комунального транспорту. Порушення дозволяють, лише якщо на дорозі затор. Тоді черговий інженер і запроваджує так званий "оперетивний стан" - тобто, дає дозвіл на відхилення.

Микола Гузенко, заступник головного інженера Київпастрансу:

- Справа в тому, що порушення графіку впливає на зарплату водія, і водій може відхилитись від графіку плюс-мінус 3 хвилини, не більше, тому вводиться таке положення, система це фіксує, а потім, якщо затор або якщо якась надзвичайна ситуація закінчується, то всі машини вводяться в розклад.

Нині пасажири дізнаються про інтервали руху громадського транспорту з розкладів на зупинках та 30 інформаційних табло. Втім, вже невдовзі в інтернеті для загального користування будуть карти, схожі на диспетчерські - схеми маршрутів у реальному часі.

Микола Гузенко, заступник головного інженера Київпастрансу:

- Ми зараз ведем переговори з Гуглом, компанія Гугл, і вирішуєм деякі організаційні питання, і можна це буде подивитись в інтернеті найближчим часом. Справа в тому, що для широкого загалу ми не можемо відкрити систему, система закритого типу, тому що це зв'язано з безпекою системи, у нас наблюдалось декілька хакерських атак, і якщо положити систему на транспорті, буде хаос.

Система, коли на мапі користувач може побачити, через скільки хвилин трамвай чи автобус буде на його зупинці, впроваджена в російському Новосибірську. У столиці ж нині поки не всі пасажири розуміють, що написано на інформаційних табло.

Наталя, мешканка м. Києва:

- Ну там начало работы, получается, я так, в моем понимании, где то с 6 до 12 должны ходить, нет, автобусы раньше, наверное до 10.

Ті ж, хто стежить за часом, вважають роботу табло корисною.

Костянтин, мешканець м. Києва:

- По крайней мере, ни разу еще на ждал больше, чем было там написано, если б на всех еще остановках такое было, можно было бы просто время контролировать свое.

Втім, найбільший ворог комунального транспорту - столичні затори. Вони непередбачувані, тому чітко спрогнозувати графік руху майже нереально.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.