Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Поблизу Луцька археологи знайшли скарб

5 червня 2012, 11:51
Дата ефіру/події: Вівторок, 5 червня 11:51

Досліджували ділянку під забудову, а знайшли скарб. У селі Полонці, що поблизу Луцька, археологи підняли з метрової глибини історичний артефакт - срібні монети 14-го століття. Це - так звані "празькі гроші". Науковці кажуть: "пражаки" - то еквівалент нинішнього долара, бо розраховувалися ними і в Європі, і в Азії.

Мрію кожного нумізмата побачили майже на метровій глибині. Археологи саме досліджували чергову ділянку під забудову. Кажуть, бронзові, кам'яні, глиняні артефакти за чотири роки копирсання в землі їх уже не дивують, а ось срібні - здійняли ажіотаж. На поверхню підняли 29 монет, вік яких - 700 років.

Олексій Златогорський, археолог:

- Знаходимо одну монету, а далі в руки береться металодетектор, який допомагає визначити ці знахідки.

Знайдене археологами - справжній статок. Адже в давнину за одну срібну монету завважки майже 4 грами можна було придбати корову чи коня. Чому гроші опинилися саме в селі Полонці - пояснення є. 

Олексій Златогорський, археолог:

- До Луцька прийшли татари, взяли жінок-бранок і тут їх у Полонці знищили. Від цього пішла назва села. Можливо, цей скарб пов'язаний із тодішніми мешканцями, які його ховали від татар. Друга паралель - це 1429 рік, з'їзд європейських монархів у Луцьку. Власне, скарб по датах з цим співпадає. Можливо, це був учасник з'їзду, можливо той, хто отримав заробіток від того з'їзду.

Карбували таку красу, як правило, при дворах: обов'язково били герба, ретельно надавали форми. В Україні цією валютою розраховувалися до середини 17-го століття.

Михайло Вашета, науковий співробітник ДП Волинські старожитності: 

- Якщо говорити про середину 15 століття, то монета Польщі доволі дрібна. Це - маленькі динари. А більшу суму можна було переносити тільки у таких більших срібних монетах. Тому, відповідно, вони були у широкому обігу на Україні.

Старожитнє срібло знайшли у глечику, і що цікаво - він значно молодший за монети. Науковці певні, підняте ними - то лише третина скарбу. Адже ділянку активно копають чорні археологи вже понад 10 років. Тож цілком імовірно, що більшість "пражаків" вони забрали. Знайдені ж, після ідентифікації і фотознімання - віддадуть до Волинського краєзнавчого музею.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.