Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 14 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У столиці дощова вода залила три станції метро

8 червня 2012, 09:59
Дата ефіру/події: П’ятниця, 8 червня 09:59

Україну не покидає негода. Вночі заливний дощ і вітер знеструмили сімдесят населених пунктів у п'яти областях. Найдужче вирувала стихія на Житомирщині й Київщині. Та чи не найбільше шкоди завдано столиці. Повінь паралізувала рух транспорту, затопила метро - в підземних переходах було ледь не по пояс води.

Такого заливного дощу Київ не бачив давно.

- Машина легковая, до дверей, це примерно вот так вот.

Півгодини зливи вистачило, аби перетворити столицю України на італійську Венецію.

Машини і люди опинилися у водяному полоні. Довжина й ширина калюж подекуди досягала кількох кілометрів, а глибина півтора метра.

- Нічого, роззувалися. Піднімали штани та й ходили.

За день до відкриття Євро-2012 у київській фан-зоні - безлад. Дощ і тут похазяйнував добряче.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Це нині у фан-зоні про дощ нагадує лише мокрий асфальт, а нещодавно тут лилися справжні ріки.

Сергій, мешканець м. Києва:

- Половина поля была в воде и все было сорвано, вот эти стенды были обрезаны. Наче по маслу. Уровень воды поднялся на двадцать сантиметров, це така вода была.

Та найбільше дісталося від зливи не вулицям, а підземним переходам і метро. Справжній водоспад лився переходом біля метро Шулявської.

Ганна, продавчиня:

- Ну тут стоки є, но такий же поток води стоки не видержать, люки одкривали всі, а воно ж через верх все шло.

Місцеві продавці нині з усмішкою прибирають після дощу свої магазинчики. А вчора, кажуть, було страшно. Коли водостоки вже не змогли вбирати воду - ціле море полилося на них.

Вікторія, продавчиня:

- Ну дождь, вода лилась оттуда, как водопад, страшно. Я закрыла и убежала.

Світлана, продавчиня:

- Ливень пішов, то таке пішло, водопад був, ми повтікали.

Залило і три станції метро: "Позняки", "Харківську" та "Вирлицю". Найбільше дісталося останній.

Ігор, свідок:

- Звідси йшов такий поток води, ну, я не знаю, в коліно, я не знаю, ото десь сюди було води, чимсь заставили, вода  не попадала сюда, проспект був весь залитий.

- В момент затопления вода была порядка метр 20, доходило до ручки этой двери.

Майже о восьмій вечора всі входи на "Вирлицю" закрили. Потяги на станції не зупинялися. Рівень води тут піднявся надто високо.

Ігор Сушко, заступник керівника Київського метрополітену:

- Система метрополитена имеет несколько степеней защиты, в том числе и от подобных ситуаций, предусмотрены при проектировании станции затворы, которые  в случае попадания воды включаются приводы и металлическая стена выходит из стены и блокирует полностью поступление воды.

Потоп на станції  рятувальники та метрополітенівці ліквідовували три години. Зі станції викачали десятки тон води. Причиною такого лиха стали забиті зливостоки на щойно відремонтованому проспекті Бажана, кажуть у метрополітені.

Ігор Сушко, заступник керівника метрополітену:

- Причина одна - городские ливневые системы просто не предназначены для такого объема воды, как выпало вчера, никакая ливневая система то количество воды не смогла бы принять, не смогла бы принять в себя то.

У майбутньому метрополітенівці обіцяють переробити входи до підземки. А на проспекті обов'язково мають з'явитися нові колектори, бо наступна злива може виявитися ще потужнішою. За прогнозами ж синоптиків, найближчого тижня на спокійну погоду чекати годі. Знову - дощі з грозами.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.