Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Києві затримали Інтернет-автошахраїв

20 червня 2012, 11:44
Дата ефіру/події: Середа, 20 червня 11:44

Віртуальні автівки за реальні гроші. У Києві затримали двох шахраїв, які в Інтернеті продавали неіснуючі автомобілі. Своїм клієнтам парочка заморочувала голови так, що ті перераховували завдаток за міфічну машину справжніми купюрами.

Вони познайомилися в соціальній мережі. Розговорилися. Вона - 54-річна киянка, він - 38-річний донеччанин. Обоє у фінансовій скруті. В неї занепадає ресторанний бізнес, у нього взагалі роботи немає, а відповідно і грошей, аби винаймати квартиру в столиці. Тож кочував по друзях.

Олена Василяка, помічник керівника Дніпровського РУ міліції м. Києва:

Коли вони перший раз зустрілися, жінка запропонувала йому заробити. Ну, як здалося, жінка вважала, що вона прорахувала всі свої кроки.

І почалося: вона шукала в Інтернеті фотографії дорогих автівок, там же в мережі давала оголошення про їхній продаж. Акцентувала увагу на відмінних технічних характеристиках і виставляла машини за таку ціну, що клієнти налітали, як мухи на мед.

Олена Василяка, помічник керівника Дніпровського РУ міліції м. Києва:

- В чоловіка обов’язки входило те, що він повинен спілкуватися з покупцями по телефону і вмовити їх сплатити завдаток, завдаток складав від півтори до семи тисяч гривень. Звичайно, коли розміщували оголошення, то телефон він постійно мінявся, під кожну об’яву був інший телефон.

На такого гачка клюнув киянин Тарас, чоловік не хоче показувати свого обличчя. Однак в телефонній розмові розповідає, як шахраї провернули з ним оборудку. Показали на фото авто, нібито в Сумській області, приїздіть - дивіться, але спочатку перекажіть на картку гроші!

Тарас, постраждалий:

- Увидел машину, продажа - Хонда Аккорд по стоимости 13 тысяч долларов, которая стоит 24 тысячи долларов. Говорит - есть предложение: вы можете мне скинуть деньги на карточку, и я вам оставлю машинку, что-то сначала смущало, но перезвонил ему ещё раз, приехал, проехал 200 километров, начал звонить клиенту - телефон уже был отключен.

Так злочинці продавали кілька автомобілів на день. Юристи кажуть, що в епоху кіберзлочинності купувати кота в мішку - ризиковано. Адже гроші - не віртуальні.

Іван Бондарук, юрист:

- Треба забути укладати сьогодні усні угоди, всі угоди про передоплату або переавансування треба заключати виключно в письмовій формі, ви повинні бачити ту особу, з якою підписуєте договір, не можна вірити Інтернету, веб-камері чи телефону. І друге, коли ви сплачуєте кошти - не можна сплачувати їх електронним шляхом, оскільки ви не знаєте, дійдуть ті кошти до адресата чи ні.

Нині зловмисників затримали. Правоохоронці з’ясували лише кількох жертв. Тож просять усіх, хто потрапив у схожу історію, телефонувати 102.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.