Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Київські "винахідники" торгували солярою зі старих покришок

28 червня 2012, 10:12
Дата ефіру/події: Четвер, 28 червня 10:12

Дизпаливо з автомобільних покришок. Таке ноу-хау запровадили київські кулібіни на своєму підпільному міні-НПЗ. Результат -  понівечеі двигуни автівок, шкода екології та кримінальна справа проти винахідників.

Коли неподалік місця для відстою вантажівок запрацювала міні-заправна станція, радості далекобійників не було меж. Ціна на паливо просто вражала - за одне наповнення баку власник фури економив більш, як сотню гривень. Та втішалися водії недовго. У всіх, хто спокусився на дешеву солярку, почали раптом ламатися двигуни.

- Де гарантія, що соляра качественна?  Зараз запореш машину, а потом з тебе будуть вищитувати. Це лишні прблеми.

На допомогу обуреним водіям прийшли правоохоронці. Вони з'ясували, що АЗС працює без жодних дозвільних документів, а зразок того, що заливали до бензобаків клієнтів, терміново відправили на експертизу.

Богдан Кочірко, співробітник науково-дослідного інституту нафтопереробної промисловості:

- Цей зразок містить як бензинову фракцію, так і залишкову фракцію мазутну. Звичайно, таку суміш не можна використовувати в дизельних двигунах, тому що для них потрібна відповідна суміш вуглеводню відповідного фракційного складу.

Сергій Бойчунь, керівник відділу ГУМВС України в Київській області:

- Виготовлялась рідина, яка в подальшому використовувалась для збільшення об'єму маси нафтопродукту та в подальшому реалізовувалася на АЗС. По даному факту було порушено кримінальну справу за ч. 1 ст 204  КК України.

Свою пекельну суміш зловмисники виготовляли за кількасот метрів від заправки. Правоохоронці знайшли там справжній міні-завод з переробки нафтопродуктів. Щоби добути розчинник для дизпалива, у спеціальній камері тут спалювали звичайнісіньку автомобільну гуму.

Богдан Кочірко, співробітник науково-дослідного інституту нафтопереробної промисловості:

- Спосіб не складний. Це звичайний термічний крекінг, що відбувається під дією високих температур без тиску і без доступу кисню. Температура більше 400 градусів - іде розклад  шини на суміш вуглеводнів. Отримуємо рідку фазу. Крім рідкої фази ми отримуємо і газову фазу.

Та не врахували кулібіни, що за їхньою технологією до складу домішки неминуче входив бензин. А це - смерть для будь-якого дизеля.

Маріус, майстер СТО:

- Если солярочный двигатель, то он больше работает на жирной основе. Солярка ведь пожирнее, ее компоненты. А если туда попадает бензин - они разжжижаются и поршневая группа меньше смазывается, суше работает. Идет перегрев двигателя. Выходят со строя те же самые кольца.

Окрім понівечених двигунів на карбі хіміків-шахраїв ще й серйозне забруднення навколишнього середовища. Тож використане ноу-хау може обернутися для них кількома роками тюрми.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.