Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 15 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Львівщині з кранів тече нафта

21 липня 2012, 00:24
Дата ефіру/події: Субота, 21 липня 00:24

В місті Бориславі, на Львівщині, нафта тече з кранів у людських оселях. Так сталося через неконтрольоване витікання сировини зі свердловини. Розбагатіти від того містянам не світить, натомість варто вжити заходів, щоб не отруїтися. Та міська влада говорить і про більшу небезпеку - неконтрольовані процеси в довколишніх родовищах.

Бабуся нюхає руку:

- Хочете - понюхайте, смердить нафтою і всьо.

Пані Ольга пригадує - кілька днів тому хотіла в душ, та від гігієнічної процедури довелося відмовитися. Із крана тік мазут.

Ольга Яців, мешканка м. Борислава:

- Та набрала я воду - вода йде жовта. Думаю - брудна, бо дощ падав. А то запах такий, знаєте, нафти чи бензину. А то внук прийшов з роботи - думаю, то, певно, від його одежі такий сморід нафти.

Та тхнуло не від хлопця. У місті сталася велика аварія: внаслідок збільшення тиску газу під землею із законсервованої сторічної свердловини вилилася нафта.

Ігор Михайлишин, керівник управління Бориславнафтогаз:

- Це приблизно десь було 300- 400літрів, не більше. Але воно розсіяне, і пішло по дорозі, ми поставили спеціальні бони. Кинули людей, поставили бони, але нафта все таки потекла.

Мазут потрапив до дірявого водогону, а з нього - до людських осель. Санстанція заборонила мешканцям споживати воду із кранів, дозволила лише для технічних потреб. Щодня бере проби на вміст нафтопродуктів. Справи поки що кепські.

Роман Ковтало, в.о. головного санітарного лікаря м. Борислава:

- На даний час забруднення десь потихенько спадає. А десь ще в незначній кількості. Десь є ще перевищення в 6, в 7 раз, навіть і в 8. Для здоров'я звичайно що небезпечно, бо можуть бути отруєння токсичні.

Міський голова показує на карті епіцентр лиха:

- Люди живуть безпосередньо біля свердловини. Це сталось в отому районі.

Жертвами екологічного лиха стали сім тисяч мешканців трьох вулиць у центрі Борислава. Місцеві урядники налагодили постачання питної води до тутешніх будинків. Та проблема значно більша, хвилюється мер. Місто розташоване на свердловинах. Дві тисячі з них - не діють, і процеси, що відбуваються в їхніх надрах, неможливо контролювати. Газ та нафта будь-якої миті можуть вирватися з-під землі.

Володимир Фірман, Бориславський міський голова:

- Пластовий тиск росте. І для мешканців Борислава є небезпека, що цей газ може попасти у будинки, у підвали будинків. В нас вже були такі випадки, що зірвався будинок. І, нажаль, треба констатувати, що на сьогоднішній день є небезпека для мешканців Борислава.

Нафтовики підтверджують - небезпека є. Борислав - єдине в Україні місто, розташоване безпосередньо на покладах нафти. Свердловини тут ледь не на людських подвір'ях. Так сталося через неконтрольоване видобування ще на початку минулого століття. Поки що є один спосіб зупинити загрозливі процеси під землею - відпомповувати із законсервованих свердловин нафту. А це нерентабельно.

Ігор Михайлишин, керівник управління Бориславнафтогаз:

- Щоб вирішити, треба або місто відселяти повністю. Тому що тут живуть люди. Ми знаємо, як то всьо робити, але люди живуть. Єдине, що все це в місті. Якби це було у промисловій зоні десь за містом, відомі технології.

Неконтрольоване витікання нафтогазової суміші з цієї свердловини цьогоріч вже друге. Це погана для міста ознака. Коли схоже сталося 40 років тому - в повітря злетів житловий будинок. Тоді загинуло 18-ро його мешканців.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.