Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На столичному Андріївському узвозі рубають дерева

25 липня 2012, 23:38
Дата ефіру/події: Середа, 25 липня 23:38

На Андріївському узвозі дерева порубали. Історичну й туристичну принаду Києва знову атакують забудовники. Цього разу на Замковій горі знищили кілька десятків дерев, аби звести готель. Містяни бояться зсувів, а прокуратура почала перевірку.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Андріївський узвіз можна сміливо назвати найскандальнішою вулицею столиці, кілька місяців тому тут знеси три будівлі. Нині ж нове лихо - на Андріївському масово винищують дерева.

Цьому будинкові на Андріївському узвозі, 16 - понад сто років. У ньому мешкає звичайна столична родина. Кажуть, тільки-но почали давати житлу і прилеглій території лад - як сталося лихо. Дерева тримають цей схил вже десятиліттями. Рубати їх тут, кажуть люди, просто злочин. Адже 98-го року вже був зсув. А тепер без насаджень схил може сповзти в прірву разом зі спорудою і її жителями.

Володимир Крошка, мешканець м. Києва:

- Мы видим, как уничтожаются легкие города Киева, то есть на склоне, на оплзне, опасном склоне полностью уничтожаются все зеленые насаждения от десятилетних деревьев до 50-летних, всвязи с чем при любой ситуации пойдет дождь, и склон начнет двигаться, и наш склон.

Та знищення дерев тут - проблема не лише однієї окремої родини. Рік тому "Свідок" розповідав, як невідомі забудовники відрізали шмат від гори Щекавиці. Тепер вже інша компанія взялася нищити Хоревицю або, як її ще називають, Замкову гору. Адже схил, на якому вирубали дерева - то її частина. Загалом пагорб - пам'ятка археології, що належить до заповідника "Стародавній Київ".

Олександр Бригинець, голова Комісії Київради з питань культури і туризму:

- Оскільки ця територія находиться на території заповідника і охоронної зони, і так далі, то, звичайно, вести там ті роботи, які ведуть, вони не мають ніякого права.

Дерева на горі зрізали, аби розчистити ділянку під будівництво. Компанія "Маркон", яка отримала ділянку на Андріївському узвозі 14-16 в оренду на 15 років ще 2005-го, планувала звести тут комплекс на 7-11 поверхів з підземним дворівневим паркинґом, готелем на 185 місць, виставковою залою, офісами і ресторанами. Утім, архітектори кажуть - така масштабна споруда тут неприпустима.

Олександр Бригинець, голова комісії Київради з питань культури і туризму:

- Кілька місців тому це землевідведення намагалися скасувати, але, нажаль, депутати провладної більшості відмовилися розглядати це питання, зняли його на довивчення і таким чином забудовники й досі є законними власниками цієї території.

Георгій Духовичний, віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів:

- Вони почали будівництво, коли в місті нема голови, виконуючий обов'язки голови пан Попов у відпустці, пан Целовальник у відпустці, і вони думають, що за ці два-три тижні, які мають, вони щось зроблять таке, що дозволить їм працювати далі. Я, як член містобудівної ради, я можу сказати, що ми зробимо все можливе, щоб це зупинити.

Цією справою зацікавилася й екологічна прокуратура. В офіційному зверненні на її сайті йдеться:

- Організовано перевірку щодо законності проведення робіт та знесення зелених насаджень на території об'єкту природно-заповідного фонду - Замковій горі.

За висновками органів контролю та столичної міліції прокуратура надасть правову оцінку зазначеному факту.

Та поки підготовчі роботи на горі йдуть повним ходом.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.