Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Львівщині спіймали піраній

15 серпня 2012, 22:24
Дата ефіру/події: Середа, 15 серпня 22:24

Переполох на Львівщині. На Добротвірському водосховищі рибалки впіймали кількох піраній. Батьківщина цього річкового монстра - Південна Америка. Як хижак потрапив до української водойми - невідомо. Та якщо він пристосується до нашого клімату - лиха буде чимало.

На цих кадрах з культового фільму жахів піраньї-мутанти буквально за лічені секунди поїдають людей. Жива істота, на яку вони напали, не має жодних шансів. Рибалка - пан Володимир - теж бачив це кіно. Проте ніколи не міг припустити, що триматиме в руках живу піранью.

Володимир Нікулін, рибалка:

- Я такої риби ще не бачив. Вона з гачка впала сама. Я її не знімав навіть з гачка. Взяв в руки - пищить і вібрує, ну як мобільний телефон.

Пан Володимир зізнається, було моторошно - рибина неймовірно живуча.

Володимир Нікулін, рибалка:

- Три години вона була на сонці. Такі риби-то скоро здихають. А та ще була жива.

Рибалка відвіз піранью до Львова - науковцям. Вони з'ясують, що це за різновид. Зоологи говорять, у фільмах кровожерність цих рибин перебільшена. Однак їхні можливості просто неймовірні.

Ігор Шидловський, керівник Зоологічного музею Львівського національного університету ім. І.Франка:

- Є досить міцні щелепні м'язи, крім того, гострі зуби. Але відіграє роль найосновнішу - це те, що це є зграйні тварини. Вони плавають зраями до кількох сотень, навіть до тисяч екземплярів. Приблизно тушу тварини розміром з коня вони з'їдають за 10-15 хвилин.

Ось на цих кадрах кілька піраній за лічені секунди пожирають анаконду. Велика й голодна зграя здатна розтерзати жертву будь-яких розмірів. Інструмент для цього у піраній ідеальний.

У Добротвірському водосховищі впіймали трьох піраній. Наімовірніше, рибин сюди вкинули акваріумісти - чи то пожартували, чи хотіли позбутися хижаків. Такої версії притримуються у Львівдержрибохороні. Тут поки не можуть спрогнозувати, чи приживеться риба у нашому кліматі та яку загрозу становитиме. Українська вода для амазонської піраньї - захолодна. Але на водосховищі, що обслуговує теплоелектростанцію, все можливо.

Іван Косач, головний фахівець Львівдержрибоохорони:

- Якщо вона там, піранья, виживе і розмножиться, то можлива небезпека для людини. Ну, я не можу вам сказати. Якщо за годину 50 кілограм стая з'їдає, а тут - залежить, яка людина буде.

Ігор Шидловський, керівник Зоологічного музею Львівського національного університету ім. І.Франка:

- Можуть нападати і на людину. Але стая має бути голодною, і тоді вони нападають. Місцеві жителі деяких приток Амазонки спочатку кидають козу в ріку, яку з'їдають піраньї. Після того діти їхні ідуть купатися.

Однак усі сподіваються, що на Добротворі коз» не знадобиться. Піранья у холоді не виживе - адже скоро осінь, а там і зима.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.