Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 22 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Права жінок безкарно порушуються в Україні

30 серпня 2012, 22:01
Дата ефіру/події: Четвер, 30 серпня 22:01

Матеріал про права жінок. Нерідко їх порушують у період, коли слабкій статі конче потрібна підтримка. Роботодавці безсоромно звільняють вагітних та матерів у декреті. Іноді ж страждають матері-одиначки.

Звільнити з роботи мати-одиначку, єдину годувальницю родини з дитиною менше 14-ти років - незаконно. Стверджують юристи. Та це зовсім не означає, що неможливо. У цій гіркій істині переконалася Вероніка.

Вероніка Грицова, постраждала:

- Уволили меня 28 марта 2010 года. Моему ребенку на тот момент не было 14 лет.

Жінка працювала головним редактором однієї з газет на Сумщині. Засновник видання - місцева адміністрація. Тож після чергових виборів та зміни керівництва Вероніку "попросили" піти.

Вероніка Грицова, постраждала:

- Сразу после президентских выборов ко мне пришел в кабинет заместитель председателя районного совета и сказал, чтобы я увольнялась по собственному желанию.

Коли жінка відмовилася писати заяву добровільно, все зробили за неї. Сама процедура звільнення була не менш абсурдною.

Вероніка Грицова, постраждала:

- Собрали быстренько коллектив в тот день. Проголосовал коллектив: 5 человек против увольнения получилось, 4 - за. И меня трудовой коллектив большинством голосов посчитал, что уволил.

Трудове законодавство ніби й захищає жінок під час вагітності, чи коли вони виховують неповнолітніх дітей. Звільнити вагітну можна лише в одному разі.

Владислав Подоляк, адвокат:

- Єдиний випадок, який передбачений законодавством, це повна ліквідація підприємства. При цьому, якщо ліквідується лише філія чи відділення окремої юридичної особи, то це не є підставою для звільнення вагітної жінки.

Та попри це мати-одиначку можуть не тільки безкарно прибрати з роботи, а й виселити з дому. Рівнянка Алла Музичук із семирічним сином мешкає в колишньому адміністративному приміщенні райспоживспілки, де раніше працювала. Нині цей будинок продають. Мати з дитиною викидають на вулицю.

Алла Музичук, мешканка м. Гощі:

- Під житло виділене. За ніяку оренду мови не було. А так воно все затягнулося, руководство помінялося. Така сталася ситуація, не мала я грошей, не мала, де дітися і так собі сиділа як-то кажуть, на пороховій бочці.

Навесні жінку попередили - будинок продаватимуть. А нещодавно надіслали листа з вимогою виселитися.

Оксана Мельничук, головний бухгалтер Гощанської райспоживспілки:

- Діло в тому, що згідно договору оренди, 31 серпня в неї кінчається договір оренди. Дане приміщення ми на оренду не виставляємо, воно висунуте на продаж.

Алла Музичук, мешканка м. Гощі:

- Перше вересня іде, мені треба дитину в школу випроводжати, а я вообще не знаю - у світ з торбами чи з моста в воду. Оце таке життя.

Відстоювати свої права жінка збирається в суді. Хоча й розуміє - марно. Каже, для матері-одиначки судова тяганина - справа заздалегідь програшна.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.