Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 14 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Під Харковом розбився пілот-курсант

24 вересня 2012, 21:04
Дата ефіру/події: Понеділок, 24 вересня 21:04

Надзвичайна подія на військовому аеродромі під Харковом. Там під час першого самостійного керування літаком загинув третьокурсник Університету повітряних сил. На злеті курсант узяв різко вгору, машина завалилася на бік і впала на землю. З невідомих причин, попри команду керівника, юнак не катапультувався.

Микола Наконечний на відмінно виконав кожен із сімдесяти одного навчального польоту з інструктором. Та перший самостійний став для нього останнім.

Євген Дяков, інструктор:

- Я слетал с курсантом 9 полетов, и во всех полетах он показал отличное качество. Курсант выполнял полетное задание по упражнению 2-1 курса наземно-летной подготовки Л-39 2004 года. Это контрольные либо тренировочные полеты по кругу. Курсант выполнял первый тренировочный полет в своей жизни.

Літак із бортовим номером нуль чотири набрав швидкість, відірвався від землі, але почав здійматися в небо надто різко, під небезпечно великим кутом.

Юрій Байдак, командувач Повітряних сил Збройних сил України:

- Керівник польоту дав курсанту команду зменшити кут атаки. Але курсант, по засобам об'єктивного контролю видно реакцію ручки управління: він трошки віддав від себе ручку управління, а потім знову взяв. Після чого літак почав звалюватись на праве крило, зіштовхнувся з землею і потім вже пішло загоряння.

Погодні умови були звичайними, техніка працювала у штатному режимі. На місці катастрофи комісія Міноборони знайшла реєстратора. Інформацію з нього вже розшифровано, але слідчі її не розголошують. Називають тільки версії катастрофи: людський чинник та зовнішні причини.

Юрій Байдак, командувач Повітряних сил Збройних сил України:

- Керівник польоту давав йому команду на катапультування, але льотчик… (голос за кадром) боровся за літак! Засоби спасіння… він їх не використав.

Інструктор Євген Дяков спостерігав за трагічним польотом із землі. Досвідчений пілот, він каже: пояснень тому, що сталося, просто немає.

Євген Дяков, інструктор:

- Те действия, которые он выполнил в своем тренировочном полете, пока объяснить не могу. Те взлеты, которые выполнял курсант со мной, нареканий совершенно никаких у меня не было. Он выполнял четко, грамотно, без отклонений.

Микола нетерпляче очікував цього першого самостійного вильоту - розповідають його однокурсники. То своєрідна ініціація для пілота.

Олег Климов, курсант Університету повітряних сил:

- Для каждого летчика первый самостоятельный вылет - это праздник все-таки. Мы его поддерживали. Он говорил: да, ребят, скоро я присоединюсь к вам, к тем, кто уже вылетел. Радовались за него. Конечно, когда узнали… первые секунды даже не верилось.

Олег Климов, курсант Університету повітряних сил:

- Это была его мечта, как у каждого из нас. Он очень стремился к ней. Всегда радовался, когда… Некоторые из нашего экипажа раньше вылетели в тренировочный полет - очень радовался за нас, искренне. Было видно, что человек хочет, стремится действительно.

Вище командування Збройних сил України висловило співчуття родині загиблого курсанта. Поки триває розслідування авіакатастрофи, Міністерство оборони заборонило польоти літаками Л-39.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.