Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Дніпропетровщині звільнили корумпованих суддів

17 жовтня 2012, 22:52
Дата ефіру/події: Середа, 17 жовтня 22:52

Засудили суддів. Не служитимуть більше Феміді троє із Довгинцівського суду Дніпропетровщини. Вони цьогоріч навесні замість ув'язнити вбивцю - екс-депутата, його відпустили. Вища рада юстиції правочинність такого рішення перевірила й ухвалила - вони негідні вершити людські долі.

То була криваво-чорна неділя - 27-ме червня 2010-го. Двоє чоловіків - селищний депутат Олександр Таран і простий місцевий мешканець Олександр Югай - посварилися на березі орендованого народним обранцем ставка. Хлопця з родиною звідти вигнали, а згодом ще й завітали до його домівки.

Дмитро Югай, брат убитого:

- Сначала зайшов охранник з рушницею, начав угрожати, начали тримати, потом начали всі остальні заходити. Брат вийшов з рушницею, сказав: не заходити в двір, їдьте, хто буде заходити в двір - я стрілятиму.

І таки вистрелив - угору. Реакція депутата не забарилася: він витяг свого переробленого під автомат карабіна та відкрив вогонь. Поцілив Олександрові в живіт, чоловік помер миттєво, на очах усієї сім'ї.

Юрко, син убитого:

- Меня кто-то взял и понёс на огород, а они застрелились. Я пришёл - и он убитый лежал.

2011-го суд посадовив убивцю на 14-ть років. А от далі була апеляція і дорозслідування. В березні цьогоріч Довгинцівський суд Дніпропетровщини виніс нове, сенсаційне рішення - два роки умовно. Екс-депутат того таки дня вийшов на волю.

Дмитро Югай, брат убитого:

- Суд у нас коррупцированный. Если за 2 недели до приговора меня суддя зовёт в кабинет и говорит: "Бери с них деньги, потому что всё равно будет превышение мер самообороны, и он получит условный срок".

Таке рішення шокувало все суспільство. Скандального вирока скасував апеляційний суд.  

- Назначить Тарану Александру наказание в виде 14 лет лишения свободы.

А далі сталося те, що буває нечасто: взялися карати суддів, що відпустили вбивцю на волю.

Володимир Колесниченко, голова Вищої ради юстиції:

- Дії суддів були несумлінними, вони діяли упереджено і винесли вирок, який суперечить і здоровому глузду, і чинному законодавству. Першим, хто підняв питання про те, що судді порушують присягу, постановили несправедливий вирок, це був Шпенов Дмитро Юрійович, нардеп.

Після подання від народних обранців профпридатність суддів розглянули на Вищій раді юстиції.

Андрій Портнов, член Вищої ради юстиції:

- Пропоную звільнити їх за порушення присяги, я нагадаю, що це питання дуже резонансне.

Рішення прийняли майже одноголосно: двох працівників Довгинцівського суду звільнили. Третя сама попросилася у відставку.

Дмитро Шпенов, член комітету Верховної Ради з питань правосуддя:

- Еще кроме того, что судьи будут уволены, они еще должны быть наказаны, есть еще такая предусмотренная криминал. кодексом статья 375, которая предусматривает УО за вынесение судьей заведомо неверного решения, а то, что это было заведомо - есть установленым фактом, и я в ближайшее время подготовлю заявление в областную прокуратуру.

Вироку собі судді не чули - всі троє на засідання не приїхали, бо синхронно опинилися на лікарняному. На роботу з нього вони вже не повернуться.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.