Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

За спам можуть навіть ув'язнити

21 листопада 2012, 22:46
Дата ефіру/події: Середа, 21 листопада 22:46

В'язниця - за розсилання спаму! Правоохоронці взялися вдосконалювати законодавство у сфері кіберзлочинності. За набридливе бомбування скриньок електронної пошти передбачили чималі штрафи й навіть ув'язнення.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Це як гори кореспонденції у Вашій поштовій скриньці. Тільки мотлох віртуальний. Адресати вам незнайомі. Але листів від них сила-силенна. Оце і є спам.

Зміст кореспонденції, зазвичай, однаковий - купіть! Тобто - просто реклама. Й вона рентабельна - порахували експерти.

Олексій Шевченко, Інтернет-експерт:

- Есть такое понятие, как ЦТР - это целевые заходы, из миллиона писем 0,25 - будет целевая аудитория, ну из миллиона это будет 2,5 тысячи, зайдут в этот магазин и что-то там приобретут.

За таким принципом діяло найбільше спамерське угруповання світу - Гербал Кінг. Рекламувало головно медичні препарати. Щодня з 35-ти тисяч комп'ютерів розсилали мільярди повідомлень. 2008-го спритників викрили поліціянти США. Виявилося, керівника об'єднання - Ленса Аткинсона - уже штрафували за спам на 2 мільйони доларів. Жорстке законодавство за листову атаку діє і в Європі.

Максим Литвинов, керівник управління МВС України:

- Во многих странах существуют правила, по которым работают и рекламные агенстива, и другие компании, которые прибегают к рассылке, не скажу спама - массовых сообщений, но есть и черный сегмент этого рынка, когда рассылаются вирусы и то, чего не стоит рекламировать.

Проблема актуальна і для України. Утім, міліціянти готуються їй протистояти: штрафами від 17 до 34-х тисяч гривень або ув'язненням до трьох років. А за тяжчі наслідки для постраждалого від спаму - більше й тюрми, й адмінпокарання. Утім, експерти в галузі Інтернету проти жорстких санкцій. Побоюються чималої кількості без вини засуджених. 

Олексій Шевченко, Інтернет-експерт:

- Допустим, спам приходит от вас, по новому законопроекту к вам должны принести санкции, но вы даже не можете знать, что рассылаете спам, потому что к вам пришло какое-то письмо счастья, вы его открыли и все, вы являетесь зомби-компьютером, который отсылает спам, а придут сажать вас.

Правоохоронці ж запевняють - пересічних користувачів віртуального простору не чіпатимуть. 

Максим Литвинов, керівник управління МВС України:

- Этот бизнес рентабельный только в крупных размерах, а крупные размеры, они все равно цепочкой приводят к распространителю, который собирает заказы, как-то себя рекламирует.

Чи діятимуть новації - казати поки зарано, бо це ще незатверджений законопроект. Поки ж фахівці радять, як протистояти спаму самотужки - передусім берегти адресу електронної пошти як зіницю ока, якщо вона для важливого листування.

Євген Шевченко, Інтернет-експерт:

- Вам спам никогда не придет, если вы не будете засвечивать свой почтовый ящик в инете и не будете регистрироваться на форумах новостных и т.д.

І для цього пропонують створити іншу скриньку, де спам не заважатиме.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.