Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Як не стати жертвою фальшивих ліків

13 грудня 2012, 23:27
Дата ефіру/події: Четвер, 13 грудня 23:27

Українці занепокоєні. З настанням холодів побільшало хворих. А заразом зросли черги в аптеках. Тож наші кореспонденти з'ясовували, як відрізнити фальшиві ліки від справжніх і якої шкоди завдають нелегальні препарати.

- Настоящая интоксикация организма пошла.

Свого часу Олену довелося витягати з того світу. Жінка нарікає: усе через фальсифіковані ліки.

Олена, постраждала: 

- Аллергическая реакция! Мне попалось то, что категорически не должно было попасть. Я аллергик на определенные препараты, меня просто спасали.

Нині Олена намагається не користуватися лікарськими засобами. Купує їх за крайньої потреби.

Олена, постраждала:

- Я была рада, что я осталась жива и на этом все закончилось! 

Пересічному громадянину відрізнити підробку від легальних ліків складно. На перший погляд, паковання фальсифікату звичне, а іноді навіть досконаліше за справжнє.

Олексій Соловйов, голова Державної служби України з лікарських засобів:

- При регистрации лекарственного препарата утверждается так называемый макет упаковки! Так вот, даже самые небольшие отличия в упаковке обращают внимание нашего инспектора о том, что этот препарат может быть фальсифицирован. Для этого он изымается и в лабораторных условиях изучается детально.

Проте на полиці українських аптек все-таки потрапляють підробні ліки. Нелегальні виробники збувають лише найпопулярніші препарати.

Ірина Костюшко, директор мережі аптек:

- Больше всего фальсификатов зарегестрировано среди тех препаратов, которые больше всего разрекламированы. Это группы массового потребления. Это препараты для желудочно-кишечного тракта, это группа обезболивающих. Они изымаются сразу же, их отправляют в карантинную зону до особого распоряжения на подтверждении о фальсификации.

У Держлікслужбі журналістів Свідка запевнили: фальсифіковані ліки за рецептурою майже не відрізняються від легальних засобів.

Олексій Соловйов, голова Державної служби України з лікарських засобів:

- Чаще всего сам лекарственный фальсифицированный препарат прямого вреда нести не может, тут вред опосредованный.

Така підробка не завдасть шкоди здоров'ю, але й не допоможе одужати. Нині експерти зазначають: наступного року придбати неякісний фальсифікований препарат в Україні буде майже неможливо. Бо на пакованнях ліків буде спеціальне штрихування.

Олексій Соловйов, голова Державної служби України з лікарських засобів:

- Этот двухмерной код можно сфотографировать с помощью обычного смартфона, отправить СМСкой запрос и получить ответ от госконтроля, что лекарство абсолютно легальное.

Відповідь надходитиме одразу. Та поки цю система контролю й захисту розробляють, підпільні виробники й далі збувають фальшивки. Їх не зупиняє навіть те, що за таку діяльність передбачена кримінальна відповідальність.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.