Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Судова система України провокує агресію проти судей

17 грудня 2012, 22:47
Дата ефіру/події: Понеділок, 17 грудня 22:47

Українці ставляться до своїх суддів не найкращим чином. Це демонструють і різноманітні опитування, і кримінальні хроніки: вершителі Феміди все частіше стають об'єктами нападів. Насторожує те, що навіть наджорстока розправа в Харкові викликала в інтернеті небагато співчутливих відгуків.

В сумний спосіб пригадали минуле судді із Сумщини. Серед ночі до його оселі вдерлися двоє в масках. Зв'язаного й побитого господаря на 12 годин зачинили в холодному льоху. Постраждалого звільнили родичі, а злочинці втекли.

Михайло Палькін, заступник керівника УМВС України в Сумській області:

- Избиение было ногами, руками, сопротивление оказывалось. Связывали проволокой, которая была при преступниках, с гайкой, которая путем закручивания сдавливала конечности. Связываем со служебной деятельностью. Все-таки 25 лет проработать в суде - естественно, есть какие-то недовольные.

***
А судді Володимиру Безусову з Одещини проламали голову сокирою. Невідомий напав на чоловіка біля його будинку, жодних цінностей не забрав. Зловмисник утік, а пораненого знайшли й урятували рідні. За кілька днів до того судді з 11-річним стажем надійшли кілька телефонних погроз.

Раїса Безусова, дружина постраждалого судді:

- І вдруг він включається: Что, подох уже один?. Це він за Кузьміна, помічника прокурора. Остался еще Парий и Безусов-пи..р. Отак він сказав дослівно. І потім: Посадили меня в дурку. Оце так було сказано.

***
Сталеве лезо мисливського ножа і дуло пістолета - останнє, що бачив у своєму  житті 43-річнний суддя Сергій Зубков. Столичному служителеві Феміди вкоротили віку в ліфті власного будинку.

Володимир Поліщук, керівник управління МВС України:

- На його тілі нарахували три ножових поранення та два проникаючих вогневих поранення в області грудей та с правої сторони тулуба.  Слідчі розглядають кілька версій. Найвірогіднішою - професійна діяльність.

Саме помсту врешті-решт назвали основним мотивом убивства судді. За грати відправили батька й сина Павличенків. Вони, нібито, вбили служителя Феміди через його неоднозначне рішення, яке позбавило родину даху над головою.

Григорій Лопатин, правознавець:

- На даний час дуже розповсюджена ситуація, коли судді не посилаються на закон, а посилаються на особисті зацікавленості, або якісь фінансові нагороди. Людина бачить, що суддя не тільки не застосовує закон, а й цинічно потурає цей закон. Саме тому це й призводить до каліцтва судей, до їх убивства.

За словами правознавців, випадки вкрай недоброзичливого ставлення українських громадян до вершителів Закону багато в чому провокує сама судова система. Мовляв, нині Феміда занадто віддалилася від народу.

Григорій Лопатин, правознавець:

- Був народний суддя, який обирався на певний строк мешканцями району, де він відбував правосуддя. На даний час система зовсім іншим шляхом побудована. Якщо людина перебрана безстроково, чи буде вона переживати, що його мають звільнити, позбавити якихось посад, позбавити якихось фінансових моментів. Зрозуміло, людина чітко розуміє те, що його винесуть з кабінєта тільки вперед ногами.

Та мститися за принципом "око за око" юристи категорично не радять. Закликають шукати управи на порушників закону в суддівській мантії тільки цивілізованими методами.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.