Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Українські прикордонники навчаються у австрійських колег

20 грудня 2012, 22:52
Дата ефіру/події: Четвер, 20 грудня 22:52

Махінатори, начувайтеся! Від Нового року ввезти або вивезти з України крадений транспорт вам буде ще складніше. Через більшу обізнаність прикордонників. На митному посту Ягодин, що на Волині, поліція Австрії дає своїм колегам майстер-класи з виявлення привласнених авт. Десять хвилин нехитрих маніпуляцій - і біографія машини як на долоні.

Спочатку теорія, потім практика. Андреас Скумар ділиться власним досвідом, як розпізнати, викрадена машина чи ні. Насамперед, каже, це номерні знаки і так званий VIN-код автомобіля. Цифр має бути 17. Перші три визначають країну-виробника, інші теж мають певне значення. Остання ж найголовніша.

Андреас Скумар, співробітник спецвідділу федеральної поліції Австрії:

- Перша підозра виникає через 3-5 хвилин... Спочатку визначаю якість документа. Беру в руки, перевіряю ламінат на щільність, словом, дивлюся, чи немає слідів підробки. Потім за він-кодом з'ясовую, чи транспорт викрадали. Допомагають і типові наліпки. До речі, в кожній машині є спеціальні деталі, за якими можна дізнатися її походження. Звіряю також останню цифру. Для фахівця вона говорить багато.

За три дні перебування на українсько-польському кордоні австрійці виявили "сірого" мікроавтобуса 2008 року. В інформаційній базі він зазначений як зниклий у Німеччині ще 2010-го. Ним наш громадянин намагався в'їхати до України. І коли вітчизняні прикордонники знайшли лише дві ознаки викрадення, федеральні поліцаї - аж 13. Зелені берети сподіваються, що незабаром завдяки майстер-класові працюватимуть не гірше.

Іван Маняков, керівник відділу штабу Луцького прикордонного загону:

- По-перше, це дасть методу вивчення VIN-кодів, виявлення викрадених транспортних засобів та навчить персонал практично діяти у роботі з новим програмним забезпеченням. Привезли нам програми з виявлення викрадених транспортних засобів, з новіших моделей заводів-виробників, насамперед, це BMW, Мерседес, Шкода. і це дало змогу перейти на більш високий рівень їх виявлення.

Райнер Гільг, який виявляє викрадені машини, таємниць не розкриває й інтерв'ю не дає, але поспостерігати за роботою дозволив. Це він розпізнав мікроавтобуса. Тепер на черзі інша машина. Спочатку він сам її обстежить, а потім іспит складатимуть українські колеги. Їх кількість індивідуальних ознак транспорту шокує.

Андрій Луб'як, прапорщик Львівського прикордонного загону:

- Дуже багато новизни в реєстраційних документах на іноземні транспортні засоби, стосовно проведення ідентифікації транспортних засобів, а саме виявлення серед них викрадених. Це всеможливі стікери, таблички, VIN-коди, видимі й невидимі…

Чи викрадений автомобіль, перевіряють у федеральній інформаційній базі. За 4 останні місяці Андреас знайшов 55 машин. Каже, забирають переважно Лендкрузери, BMW, Мерседеси і Шкоди.

Андреас Скумар, співробітник спецвідділу федеральної поліції Австрії:

- Я працюю у спеціальному підрозділі, ми вистежуємо цілі кримінальні угруповання. Самі розслідування нудні й тривалі. Попри те,  за останній рік ми затримали 75 осіб, що вкрали 150 машин.

Майстер-клас проводили і для викладачів Національної академії Державної прикордонної служби України. Вони кажуть: відтепер дисципліна з розпізнавання викрадених авт буде обов'язковою для майбутніх прикордонників.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.