Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Службові собаки шукають наркотики на залізниці

25 січня 2013, 10:06
Дата ефіру/події: П’ятниця, 25 січня 10:06

За статистикою, минулого 2012-го року на столичній залізниці затримали майже півтисячі перевізників зілля. Марихуану, опій та амфетамін доправляють до Києва у драних торбах та шикарних валізах, у спідній білизні й навчальних посібниках, ба навіть у пиріжках і варениках.

У тісному коридорі купейного вагона - людно. Напружене очікування пасажирів і провідника перериває Базука - міліційний службовий собака.

- Здравствуйте, інспетор патрульної служби прапорщик Грабовенко. Ищи, ищи..

Кілька секунд - і Базука сідає. А отже в цьому купе хтось везе  наркотики.

- Харашо, маладец, хорошо. Ваши документи. Перевіряйте, собака обозначила! Підніміться, будь ласка, розстебніть вашу курточку.

А ще за хвилину в кишені кремезного пасажира виявляють коробочку з сухим зіллям. Цього разу її власник - співробітник міліції, а в чотирилапого шукача - тренування.

Юрій Клунський, кінолог:

- Відкривається купе, міліціонер представляється. Ми запускаємо службову собаку. Вона обозначає сидячи, сідає. Це її реакція на пошук наркотичної сировини. Вона не гавкає, вона спеціально так навчена, щоб обозначати сидінням.

Вже за кілька днів Базука вийде полювати на справжніх злочинців. Правоохоронці ж упевнені - на центральному столичному вокзалі робота у пса буде.

Володимир Борматов, керівник сектору УМВС України на Південно-Західній залізниці:

- Везуть в основному марихуану, макову соломку, опій. Також трапляється вилучення і тяжких наркотиків - героїн, метамфетамін, амфетамінова група. В предметах одягу, в предметах ручної поклажі, в продуктах харчування. Бувають факти перевезення в організмі людини.

Невдовзі тренування пса закінчилося - на його шляху став справжній порушник. Торбу із засушеними коноплями пасажир із Житомира поклав у камеру схову - гадав, криївка надійна. Тепер спілкується зі слідчими.

Затриманий:

- Це для власних потреб.

- Як часто ви вживаєте наркотики?

- Через день. Декілька грам. За раз.

Юрій Клунський, кінолог:

- Службова собака підводиться до камери схову і починає відпрацьовувати. Я даю їй команду - нюхай! І вона шукає - все згідно команд. Вона так само - або обозначає присіданням, або царапанням.

Тож коли в залі очікування, на пероні або у вагоні зустрінете отакого Базуку - не лякайтеся. Якщо у ваших особистих речах і багажі все дозволене - мандруйте собі з Богом. Якщо ж ні - начувайтеся.

Володимир Борматов, керівник сектору УМВС України на Південно-Західній залізниці:

- При виявленні у особи речовин, які схожі на наркотичні засоби, ми маємо право людину затримати на три години, провести з нею опитування. Залучається слідчо-оперативна група. Вилучена речовина направляється на дослідження в експертні установи. Після дослідження, якщо це є наркотичні засоби - порушується кримінальне провадження.

Тільки минулого 2012 року на столичній залізниці спіймалися півтисячі перевізників отруйного зілля. Більшість наркокур'єрів вже за ґратами.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.