Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Волині митники вилучають контрабандні картини, ікони та старовинні гармати

14 лютого 2013, 22:25
Дата ефіру/події: Четвер, 14 лютого 22:25

Ікони, картини, гравюри - це лише маленький перелік історичних цінностей, що їх вивозять з України контрабандисти. Порушників ловлять, розпочинають кримінальні провадження, але охочих підзаробити на культурі не меншає. Воно й не дивно: адже добре збережена річ на чорному ринку може коштувати сотні тисяч доларів.

До Польщі везли раритет на півмільйона доларів. Власник культурно-історичної цінності - 32-річний лучанин. Аби без клопоту "проскочити" кордон, вмонтував полотно як дно ящика з харчами. Загорнув його у простирадло і прикрутив. У Любліні зізнався: картину мав продати місцевому колекціонерові за символічні гроші. А що коштує вона цілий статок - і не здогадувався.

Михайло Баранов, керівник сектору УСБУ у Волинській області:

- Встановлено, що дана картина авторства невідомого німецького професійного художника. На ній зображений Іоанн Ангальт Цербст. Датована 16 століттям. Згідно висновків експертів, орієнтовна її вартість від 300 до 500 тисяч американських доларів.

Ще один прецедент - ліногравюра Пабло Пікассо. Втім, його "Жінка в кольє" з України не виїжджала, а навпаки - в'їжджала. Експертиза з'ясувала: на роботі правдивий підпис знаного майстра. Працівниця Волинського краєзнавчого музею Наталія Пушкар із вилученого на Ягодинській і Устилузькій митницях навіть виставку влаштувала. Головні її експонати - срібне побутове начиння, зброя, речі сакрального мистецтва.

Наталія Пушкар, працівниця Волинського краєзнавчого музею:

- Справа в тому, що суд приймає рішення про передачу таких речей у дохід держави. А держава - це ми. В нас музей державний. Злочин чи прецедент відбувся на території нашої області, працювали над тою роботою працівники нашого музею.

Особлива гордість музею - міні-гармата. Так званий фальконет. Збути його в Польщі хотів пенсіонер із Харківщини. Аби провезти раритет через кордон, запхав його в потайну кишеню спортивної сумки.

Наталія Пушкар, працівниця Волинського краєзнавчого музею:

- На початку 18-го століття для захисту фортець ця зброя уже не використовувалася. Але балістична експертиза показала, що вона цілком діюча. Так, на чотири сантиметри пробиває дошку. Якщо її набити шротом, підпалити - людину можна вбити.

А ось ікони 18-19 століть. Везла їх на продаж польським колекціонерам росіянка. Загалом 45 штук. Від контролю навіть не ховала: задекларувала як картинки на релігійну тематику. Історики певні: до кінця року їхні фонди з конфіскованими культурними цінностями більшатимуть.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.