Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Рівненщині виявили приватний арсенал

21 лютого 2013, 23:25
Дата ефіру/події: Четвер, 21 лютого 23:25

70 кілограмів тротилу, 9 мін та 34 підривники до артилерійських набоїв зберігав у себе на подвір'ї 54-річний чоботар на Рівненщині. Усе це, переконує господар, назбирав на місцевому полігоні. З вибухонебезпечних предметів він виймає тротил, а потім залізячча здає на брухт. Чоловік твердить: це захоплення, й воно цілком безпечне для людей.

"Мінера" Миколу в селищі Смизі знають усі. Сам він розповідає: першу свою бомбу розібрав ще у 15 років. Нині працює чоботарем, утім улюбленої справи не полишає - й далі збирає зброю.

Микола Середюк, мешканець селища Смиги:

- Я з осени, як возив металолом з полігона, от кусок від бомби відірваний, то я вдома виковирував, щоб на пульт не здавати і так назбиралося його багато. 

- А мінометні міни ви ще не встигли розбірати?

- Ні, я їх мав на сувеніри зробити.

Збирач каже: інколи до його порад дослухалися навіть професійні військові. Пишається своїм чоловіком і дружина. Жінка зазначає: в будинку вони мешкають з двома синами, й небезпечного сусідства не бояться. 

Галина Середюк, мешканка селища Смиги:

- Копає залізо, заробляє якусь копійку, на лікування мені треба, бо я хвора ще. Я за нього не переживаю, тому що знаю, що він в тій справі розбирається, багато років з дитинства займається, таке його хобі. Ті бомби всякі розібрати.

Цього оптимізму не поділяють сапери. Кажуть, через зібраний у сільській хаті арсенал могло статися непоправне.

Олег Нікольчук, керівник групи піротехнічних робіт ГТУ МНС у Рівненській області:

- Дані боєприпаси відносились до першої категорії небезпечності. Але в зв'язку з тим, що там знаходяться підривники, тобто невідомо, в якому воно стані, як він часто їх переміщав, чи вони падали в нього рук. При детонуванні даного підривника дальність розльоту становить 25 метрів, при детонуванні одної мінометної міни - 300-500 метрів, ну якщо би не дай Бог спрацювало 70 кілограм вибухівки, то це могло би завдати дуже багато лиха.

До приїзду саперів вибухівку охороняли працівники міліції. Затримувати сільського мінера для них справа звична.

Василь Лазутко, керівник УМВС України в Рівненській області:

- Зараз відкрите кримінальне провадження за статтею 263 - незаконне зберігання зброї, проводиться розслідування. Він судимий за вказаною статтею двічі вже.

Миколу в райвідділі міліції протримали всю ніч. Тепер чоловік запевняє - на полігон ні ногою. А весь арсенал зброї сапери знищили в безлюдному кар'єрі.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.