Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 9 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Україна не має грошей на Волинський музей Лесі Українки

25 лютого 2013, 23:50
Дата ефіру/події: Понеділок, 25 лютого 23:50

Сьогодні минає 142 роки від дня народження поетеси, письменниці та громадської діячки Лесі Українки. Втім на Волині цю річницю зустрічають із сумом. Бо через брак коштів не можуть запобігти руйнуванню її родинного помешкання. Будинок Косачів тріскається й осідає від сезонного підтоплення. Фахівці кажуть: якщо не вжити заходів найближчим часом, історична пам'ятка розвалиться.

Її ювілеї відзначають пишно, і що головне, гроші на це завжди є. Інша річ - Лесин так званий білий будиночок. У підвалі під ним води на 15 сантиметрів.

Оселю звели ще 1890 року. І доки була у власності Косачів, вони про неї дбали. Батько поетеси для відтоку води проклав труби. Нині від них - лише муляж. Як поновити дренаж - ніхто не знає. Влада весь клопіт переклала на музейників.

Віра Комзюк, завідувачка Колодяженським музеєм Лесі Українки:

- Мені треба осушувальні системи - я зв'яжуся і взнаю хоч приблизно, яка вартість. Що зробити. Одні пропонують нам відвід води, інші рідке скло... 

Тим часом клопоту додається. Нещодавно через надмір вологи будинок поетеси - і стіни, і фундамент - вкрили тріщини. А ковельські чиновники намислили боротися з руйнацією лише після того, як знімки музею, що гине, потрапили до Інтернету.

Андрій Мигуля, заступник голови Ковельської райдержадміністрації:

- Там є ставок на території самої садиби. Планується провести його очищення, відповідно, скид води в меліоративний канал, а також очищення, і я думаю, більше проблем в музеї не буде. 

Та поки грибок роз'їдає підлогу й інтер'єр. А там більше двох сотень речей поетеси: ліжко, рояль, стіл, книжки. 50 тисяч гривень - приблизна сума, яка потрібна на ліквідацію підтоплення й його наслідків. Що на ці гроші зробити - фахівці-водники вже знають.

Микола Авдіюк, керівник Ковельського міжрайонного управління водного господарства:

- Необхідно буде закрити дренажний колектор. Тобто, прокласти дренажну трубу діаметром 100 навколо цього будиночка і скинути цю воду в канал цей, що будемо чистити…

На проектно-кошторисну документацію вже витратили 30 тисяч гривень. Чиновники запевняють: будиночок рятуватимуть, коли потепліє. Узимку, мовляв, братися до роботи недоцільно. Якщо з грішми клопоту не буде, то літературно-історичну пам'ятку мають поновити до серпня цьогоріч.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.