Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 16 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

В Україні необхідно налагодити утилізацію ламп та батарейок

3 квітня 2013, 23:27
Дата ефіру/події: Середа, 3 квітня 23:27

Майже сім тисяч тон спрацьованих електричних батарейок щороку потрапляє на смітники України. Пальчикові й грубі, круглі й квадратні домашні помічники перетворюються там на смертельних ворогів.

Здається, енергія цієї іграшки - безмежна. Та закони природи невблаганні: суперкорова танцюватиме доти, доки вистачить заряду батарейки. 

- Користуюся. У тєлєвізор, у часи.

- А коли сідають, куди ви їх діваєте?

- Викидаємо.

- А куди?

- У мусор.

- У меня дома куча такая, а куда? Нету у нас, куда их складывать и сдавать.

За статистикою, щороку на вітчизняні звалища потрапляє майже сім тисяч тон спрацьованих електричних батарейок. А ось там колишні  домашні помічники перетворюються на смертельно небезпечного ворога.

Володимир Борейко, еколог:

- Огромное количество различных тяжелых металлов и солей тяжелых металлов. По-любому прогниет оболочка, проржавеет, и они войдут в природу, они попадут обязательно в подземные воды, а подземные воды не контролиоруемы. Они сегодня здесь, а завтра уже в колодце. Я уже не говорю, что отравляется та же земля.

Киянка Настя про небезпеку дізналася з Інтернету. Там знайшла й адресу, де в столиці приймають використані батарейки. Не минуло й кількох тижнів, як до екологічного волонтерства долучився весь її будинок.

Анастасія Шевченко, волонтерка:

- Я взяла баклажку от детской водички, обрезала ее и поставила в подъезде. Сюда кидают разные батарейки, крупные, мелкие. Есть подтекшие. Но в принципе, если их правильно упаковать в полиэтилен, то их можно отправлять на переработку.

- Это уголок приема батареек и лампочек. Вот это вчера молодой человек принес. Вот смотрите, какие всевозможные лампы. Большая часть ламп вот такого белого цвета, холодного цвета - это лампы ртутные.

А це місце, куди звозять спрацьовані електричні відходи Настя та ще кількадесят столичних волонтерів. Екоприбиральники скаржаться - більшість киян скептично ставиться до їхньої активності. Мовляв, який резон здавати батарейки? За це ж ніхто не платить.

Володимир Діденко, керівник громадської організації:

- Кто-то везет один градусник. Вот один вчера привез 4 энергосберегающие лампочки и 21 кг батареек. В батарейках - никель, кадмий, марганец, свинец, ртуть.

Заклик столичних борців до боротьби за чисте довкілля підхопили і в реґіонах. У Черкасах навіть створили спеціальну муніципальну програму.

Станіслав, представник екологічної компанії м. Черкас:

- Горсовет выступил с инициативой провести акцию сбора у населения лампочек отработанных и батареек. Ездит машина, четко с 8 до 6 вечера, она стоит с перерывом на обед. Порядка 8 тысяч люминесцентных ламп мы собрали и 200-литровую бочку батареек.

Та навіть коли електричні відходи зібрані й упаковані, знешкоджують їх не одразу. В Україні переробляє спрацьовані батарейки лише одне підприємство. Воно у Львові. Технологія поки далека від світової. Та утилізатори не журяться. Кажуть: процес вдосконалять, коли збільшаться обсяги сировини. Поки мають дві тони на рік.

Тарас Когут, директор підприємства з утилізації електротехнічних відходів:

- Сама переробка полягає в тому, що батарейки розділяються на компоненти. З яких вони складаються. Ми виділяємо цинк, виділяємо марганець. Графіт. Самі по собі метали або їх суміші самі по собі є товарним продуктом для металургії і для виробництва добрив.

А поки тут старанно вивчають європейський досвід. У старому світі утилізують спрацьовані батарейки майже чотири десятки підприємств. А визнаною лідеркою є Бельгія, в якій переробляють 50% використаних елементів живлення.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Кто знает, подскажите, как можно правильно утилизировать старый телевизор.
Любовь 13.01.2014, 16:13 ответить
Всім хто бажає здати батарейки на утилізацію, їх приймають на АЗС "КЛО". Тому якщо у вас в місті є їх АЗС. Не соромтеся, приносьті. Вони залюбки їх заберути. Проект підтримує екофан.
ersanit 21.04.2013, 14:31 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.