Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Українська природа потребує захисту від бракон'єрів

11 квітня 2013, 23:37
Дата ефіру/події: Четвер, 11 квітня 23:37

Природокрадам - бій! Депутати, після багатьох закликів громадських діячів, таки вирішили посилити антибраконьєрське законодавство. Хочуть змусити порушників платити не тільки за незаконну здобич, а й за зберігання, виготовлення й навіть рекламування злочинних знарядь. Утім, поки чиновники планують, браконьєри діють.

Оце все - знаряддя вбивства. Належать рибним браконьєрам. Асортимент чималий - неводи, гачки, гарпуни, електровудки й навіть динаміт. 

- Це в дії, да. Оці ви бачите - все по 20, 30 років працювало.

Вилучили начиння під час рейдів. Бо користуватися ним закон забороняє. А приміром, зберігати - будь-ласка. Варто припинити отаке неподобство - кажуть екологи.

Володимир Борейко, президент Київського еколого-культурного центру:

- Зараз за різне браконьєрство у нас штраф 20-30 грн, це взагалі нішто. Тому ми по браконьєрським статтям піднімаємо штраф десь до 1000 грн.

Це лише одна правка з поміж 25-ти, що їх пропонують громадські активісти разом із Мінекології внести в сім законів. Серед змін - і штрафи за рекламування браконьєрського знаряддя в Інтернеті. Бо нині - то найголовніший ресурс збуту незаконного начиння. У крамницях - звітують - його майже не залишилося.

Володимир Борейко, президент Київського еколого-культурного центру:

- Нам вдалося закрити повністю виробництво електровудок, що саме цікаве, що цей підпільний цех працював з одного боку - цей підпільний цех, з іншого - рибінспекція рівненська.

Згідні - неподобство, виправдовуються в органах рибохорони. Й обіцяють очистити свої лави.

Олег Овчарук, перший заступник голови Державного агентства рибного господарства України:

- Ми проводимо зміни, створені теріторіальні органи держагенства, в процесі переходу на державну службу близько третини - це близько 600 осіб - звільнено, як таких, що не відповідають вимогам.

Екологи кажуть - посилення антибраконьєрського законодавства не примха, а потреба.

Володимир Борейко, президент Київського еколого-культурного центру:

- Саме завдяки браконьєрам чисельність риби зменшилась: щуки в 20 разів, окуня - в 10 разів. Браконьєрство - це не щось там старий дід поїхав пополювати, ні, це вже є загроза нацбезпеці України.

За офіційними підрахунками, в Україні щороку затримують десь150 тисяч браконьєрів. Неофіційна статистика кричущіша - два-три мільйони випадків природокрадства. Й орудують бузувіри цілий рік. 

- У нас сезоны не закрываются.

Приміром, вже з першого квітня діє заборона на рибальство. Бо - нерест.

Андрій Неліпа, президент Громади рибалок України:

- Определенные места водоемов имеют статус нерестилищ, в них запрещено любое рыбальство, промышленный вылов рыбы запрещен, любительская и спортивная ловля ограничена - одна снасть, одна удочка, либо одна блесна, до 3-х кг в день.

Та де там рибі спокійно плодитися - браконьєри саме пожвавилися.

- Подпливайте! Житомиррибохорона!

Ось нещодавній випадок рибокрадства на Житомирщині - на річці Тетереві.

- Ну день рожденіє, надо риби, ето ж, наловить.

Нахабна брехня - знають інспектори. Тут невода - сімсот метрів, й риби вісім кілограмів.

За кожну рибину чоловікові доведеться заплатити по сімнадцять гривень штрафу. До речі, після експертизи весь придатний для вживання продукт передали до Тетерівського будинку-інтернату.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.